U vladu stigao ruski veleposlanik, malo prije je u nju ušla Martina Dalić

Foto: FAH

RUSKI veleposlanik Anvar Azimov ušao je u zgradu vlade. Prije njega, tu je stigla ministrica Martina Dalić, objavio je novinar Hrvoje Krešić.

Uskoro, nakon 20-ak minuta, Azimov je otišao iz vlade, ne dajući izjave za novinare.

Podsjetimo, jučer je šef Sberbanka Herman Gref izjavio kako smatra ucjenom isključivanje Sberbanka iz Vjerovničkog vijeća formiranog unutar postupka izvanredne uprave nad Agrokorom.

"Ucjena"

"Ta neispravna odluka izvanrednog povjerenika (Ante Ramljaka) može se shvatiti kao ucjena", izjavio je Gref, podsjećajući da je 10. studenoga izvanredna uprava osporila Sberbankove tražbine u iznosu od 1,13 milijardi eura i time isključila Sberbank iz Vjerovničkog vijeća, kao i da je formalnim razlogom takvih odluka navedena Sberbankova tužba za povrat tražbina podnesena u inozemstvu.

Ramljak vjeruje u kompromis

Izvanredna uprava Agrokora osporila je Sberbankove tražbine zbog toga što je riječ o tražbinama oko kojih se vode sudski postupci. Prema objavljenim podacima, od ukupno 16,5 milijardi kuna osporenih tražbina najveći se iznos, 9,3 milijarde kuna, odnosi na tražbine oko kojih se vode sudski postupci, od čega se 7,4 milijarde kuna odnosi na osporavanje zbog dvostruke litispendincije (vodi se više ovršnih postupaka).

Izvanredni povjerenik za Agrokor, Ante Ramljak, izjavio je prošli tjedan kako vjeruje da postoji mogućnost da najveći pojedinačni vjerovnik koncerna, ruski Sberbank, prihvati kompromis i uđe u Vjerovničko vijeće, nakon što je sud u Londonu priznao zakon o postupku izvanredne uprave u Agrokoru, pa tako nijedan proces koji se pokrene u Londonu neće moći biti vođen, osim u postupku cijelog procesa izvanredne uprave. To se odnosi i na Sberbank koji je u Londonu tužio Agrokor za povrat duga.

"Pružanje ruke"


Ramljak je rekao da izvanredna uprava stalno "pruža ruku" i da nije napravila ni jedan agresivan potez prema Sberbanku. "Postoji mogućnost da Sberbank prihvati kompromis, da sjednemo za stol i dogovorimo korake u nastavku procesa. Mislim da postoji dobra volja s njihove strane", kazao je Ramljak prošloga tjedna na novinskoj konferenciji na kojoj je prezentirao tražbine vjerovnika prema koncernu.

 

Pročitajte više