U Vukovaru, Iloku i okolici počela gradnja optičke infrastrukture

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

HRVATSKI Telekom započeo je gradnje optičke infrastrukture na području Vukovara i Iloka te općina Bogdanovci, Borovo, Lovas, Negoslavci, Nuštar, Tompojevci, Tovarnik i Trpinja, vrijednosti veće od 9,7 milijuna eura.

Projekt se provodi sukladno strukturnim pravilima Okvirnog nacionalnog programa za razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa u područjima u kojima ne postoji dostatan komercijalni interes za ulaganja, a njegovom provedbom na utvrđenih 14.863 "bijelih" adresa na ovom području bit će omogućen brzi (+40 Mbit/s) i ultra-brzi (+100 Mbit/s simetrično) širokopojasni pristup internetu, rečeno je u četvrtak na predstavljanju projekta.

"Grad Vukovar prepoznao je važnost i nužnost ovog projekta. Posebno pohvalno je iskorištavanje EU sredstava za ovu važnu namjenu, jer je u modernom svijetu pristup brzom internetu jedna od osnovnih potreba ne samo iz aspekta građana, već i iz aspekta razvoja gospodarstva, poduzetništva i industrije. Vjerujem kako će projekt biti uspješno proveden, a njegovo provođenje nedvojbeno znači i poboljšanje kvalitete života na našem području", rekao je zamjenik vukovarskog gradonačelnika Filip Sušac.

Od predviđenih 9,7 milijuna eura, Hrvatski Telekom će investirati više od 5,7, dok će preostalih 3,9 milijuna eura sufinancirati Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija.

"Ulaganjem u ovaj projekt osiguravamo stanovnicima Grada Vukovara i Grada Iloka te općina Bogdanovci, Borovo, Lovas, Negoslavci, Nuštar, Tompojevci, Tovarnik i Trpinja brz i kvalitetan pristup internetu. Povećanje brzine interneta u jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj dovodi i do osnivanja novih kompanija, otvaranja novih radnih mjesta te povećanja efikasnosti javnih i privatnih usluga", izjavio je direktor Sektora za implementaciju i operacije u pristupnoj mreži Hrvatskog Telekoma, Milan Meden.

Riječ je o jednom od 13 projekata prema kojima će Hrvatski Telekom do kraja 2023. godine izgraditi optičke mreže koje omogućuju brzine od minimalno 100Mbit/s, i to za gotovo 150 tisuća novih korisnika na područjima gradova, općina te sub-urbanih i ruralnih dijelova Hrvatske.

Pročitajte više