U Vukovaru je i brat heroja Jean-Michela Nicoliera, sjetio se trenutka kad je Jean otišao u rat

Screenshot: HRT

JEAN-MICHEL NICOLIER rođen je 1. srpnja 1966. godine u francuskom gradu Vesoulu. Početkom Domovinskog rata, u srpnju 1991. godine mladić se usprkos preklinjanju majke uputio u Zagreb gdje se priključio Hrvatskim obrambenim snagama na ratištu kod Karlovca.

"Želim pomoći tim ljudima, oni me trebaju. Ja moram ići, ali vratit ću se. Ti znaš da sam ja divlja trava koja nikada ne nestaje," rekao je Nicolier prije odlaska na ratni put koji ga je u rujnu 1991., zajedno sa zadnjim dragovoljcima HOS-a doveo do Vukovara.

"Francuz", kako su ga zvali suborci, je na vukovarskom Sajmištu ranjen 9. studenog, devet dana kasnije je iz bolnice odveden na Ovčaru u hangar sa zarobljenicima gdje su ga, prema iskazu svjedoka Dragutina Berghofera Belog, četnici prvo "samljeli batinama" da bi ga potom metkom dokrajčio Spasoje Petković zvan Štuka. Četnik je nakon mučkog ubojstva Nicolieru iz džepa uzeo 20 franaka, a njegovi posmrtni ostaci do danas nisu pronađeni.

Danas je u Vukovaru i njegov brat Paul Nicolier koji je otkrio razloge zbog kojih je njegov brat napustio sigurnost doma u dalekoj Francuskoj i došao braniti sasvim nepoznatu zemlju i ljude.



"Gledao je vijesti i vidio je agresiju. Želio se uvjeriti kakvo je stanje i želio je pomoći jednom malom narodu", sjeća se Paul Nicolier u razgovoru za HRT.

Od dolaska u Vukovar s obitelji se čuo samo tri puta.

"Tri puta je imao telefonske kontakte s obitelji, pričao je o agresiji Srba", sjeća se Paul.


Zadnji put su se, kaže, čuli 21. listopada. Jean Michelle je u vukovarskoj bolnici francuskoj televiziji rekao da ne želi napustiti Vukovar.

"U bolnicu je došao njegov suborac i rekao mu da ga želi izvući. No Jean Michelle je ostao do kraja", priča njegov brat.

"Zločin nad mojim bratom nije kažnjen", zaključuje tužno.

Tijelo vukovarskog heroja još nije pronađeno, a njegov brat krivi politiku, i hrvatsku i srpsku zbog činjenice što ne zna gdje mu brat danas počiva.

Pročitajte više