u vukovaru o povratku srpskih izbjeglica

Srpski demokratski forum (SDF) u Vukovaru organizirao je danas sastanak na kojemu su o bržem povratku srpskih izbjeglica u Hrvatsku i radu s izbjegličkoprognaničkom populacijom razgovarali predstavnici SDFa, Vukovarskosrijemske županije i Izvršnog vijeća Vojvodine, a nazočio je i veleposlanik Srbije i Crne Gore u Hrvatskoj Milan Simurdić. L

Po riječima predsjednika Izvršnog odbora SDF-a Veljka Džakule ključni zahtjevi izbjeglica iz Hrvatske i dalje su povrat imovine, obnova kuća, ostvarenje stanarskog prava i osiguranje radnih mjesta.

Po popisu stanovništva Srbije i Crne Gore iz 2001. u Vojvodini se nalazi oko 200.000 izbjeglica iz Hrvatske i BiH, kazala je zamjenica pokrajinskog tajnika Izvršnog vijeća Vojvodine Katica Bengin. Oko 52 posto svih izbjeglica u Srbiji i Crnoj Gori nalazi se upravo u Vojvodini, rekla je najavišvi da će Srbija i Crna Gora nastaviti ukidati tzv. kolektivne centre za smještaj izbjeglica.

Potpredsjednik vojvođanskog Izvršnog vijeća Duško Radosavljević kazao je kako se bez obzira na to tko će biti na vlasti u Vojvodini više neće dopustiti prekid regionalnih odnosa. Kako je rekao "cilj nam je opet živjeti u zajedničkoj državi i to u Europskoj uniji".

Pročitajte više