U Waldorfskoj školi ipak bilo zlostavljanja; osumnjičeno sedam učitelja

ČAK je sedam bivših ili sadašnjih učitelja Waldorfske školi Zagreb sudjelovalo u psihičkom ili fizičkom zlostavljanju najmanje dvadeset i osmero djece, otkrilo je Povjerenstvo imenovano nakon što su roditelji zlostavljanih učenika priču dojavili medijima.

Neslužbeno se doznaje da je troje tih nastavnika napustilo školu.

Te je informacije iznio ministar Dragan Primorac u utorak na konferenciji za novinare, pri čemu je naglasio da je "Povjerenstvo detaljno istražilo sve okolnosti kako bi stanje bilo posve jasno."

Članica povjerenstva Gordana Bračić-Ružić rekla je kako nema objašnjenja zašto je Odbor škole pravno razvlastio Osnovnu školu sv. Juraj i prenio prava na Waldorfsku školu u Zagrebu.

Povjerenstvo je također zaključilo da "dio roditelja nije jasno upoznat s činjenicom da je antropozofski svjetonazor osnova waldorfske pedagogije", kao i da dio djelatnika škole nema odgovarajuću stručnu spremu.

"Unatoč svemu, škola će, uz kontinuiran i intenzivan nadzor, dobiti dopusnicu za rad jer je ispunila sve formalnopravne uvjete za funkcioniranje. No, morat će se odreći usluga troje još zaposlenih učitelja za koje se sumnja da su zlostavljali djecu." – dodao je ministar Primorac.

Željko Lepčević, predsjednik bivšeg Odbora škola, nakon konferencije za tisak pred zgradom Ministarstva rekao je da je bivša udruga, koja je bila vlasnik škole, loše i samovoljno radila, da je bez suglasnosti stranog donatora potrošila 120 tisuća kuna, te da se zbog "političkog zagrljaja" stvar nije mogla riješiti drukčije nego ukidanjem škole.

"Više smo puta pozivali školske inspektore, ali se nisu javljali." - dodao je Lepčević.

Ministar je potvrdio da je naložio temeljitu istragu kako bi se utvrdilo nije li se i u Ministarstvu išlo linijom manjeg otpora. "Nemam putra na glavi, tražio sam detaljnu istragu koja je i provedena", dodao je.

Primorac je odbacio da je riječ o progonu vještica i potvrdio da je u hrvatskom školstva neupitan pluralizam.

Predsjednik Udruge roditelja i učitelja Waldorfske škole u Zagrebu Ranko Tihomirović podijelio je pismo novinarima uoči održavanja sastanka povjerenstva u kojem zamjera ministru da nema povjerenja u Udrugu jer prvo obavješćuje javnost.

Pročitajte više