U Zagrebu 10 vrećica od 40L košta 80 kuna. U Bruxellesu 15 vrećica od 60L 19 kuna

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

MNOGO se buke podiglo oko novog sustava za otpad u Zagrebu.

Važan dio novog sustava su vrećice u kojima će građani od subote jedino smjeti odlagati miješani otpad.

Zovu se ZG vrećice i prodaju se u paketima od deset komada. Paket od deset vrećica od 10 litara košta 20 kuna, paket vrećica od 20 litara košta 40 kuna, a paket vrećica od 40 litara 80 kuna.

Dio troškova za otpad građani će tako plaćati kroz fiksnu naknadu, a dio kroz vrećice koje moraju kupiti. 

Cijene vrećica puno niže u Bruxellesu

Riječ je o sustavu kakav postoji u više europskih metropola, a jedna je od njih, i to ona koja se često navodila kao primjer, Bruxelles. 

No cijene vrećica u glavnom gradu Belgije puno su niže od zagrebačkih.

Naime, kako smo se uvjerili uvidom u cijene iz belgijskih trgovina, cijena paketa službenih briselskih vrećica od 15 komada, i to od 60 litara, dakle većih nego što se uopće mogu kupiti u Zagrebu, iznosi 2.5 eura, odnosno 18.83 kune. 

Paket od 15 briselskih vrećica volumena 30 litara košta 1.50 eura, odnosno 11.30 kuna. 

I ukupna cifra u Bruxellesu manja nego u Zagrebu, i to bez uzimanja u obzir standarda

Na nekoliko relevantnih izvora navodi se kako godišnje fiksno stanovnici Bruxellesa plaćaju 89 eura, odnosno 670 kuna, što ispada oko 55 kuna mjesečno.

U Zagrebu će od 1. listopada građani, pored vrećica, plaćati fiksnu cijenu od 45 kuna. 

Pribrojimo li vrećice, ispada da će Zagrepčani mjesečno plaćati otpad više nego što ga plaćaju građani Bruxellesa, i to bez uzimanja u obzir znatno višeg životnog standarda građana. 

U Bruxellesu se plaćaju i vrećice za plastiku i biootpad, ali su cijene simbolične. U Zagrebu se dijele, ali nove građanima nisu stigle jako dugo

Premda su ovdje primarna tema vrećice za miješani otpad koje su novost u Zagrebu, spomenimo da se u Bruxellesu naplaćuju i vrećice za plastiku i biootpad, no one su još povoljnije od onih za miješani otpad. Tako se 15 vrećica za plastiku volumena 50 litara prodaje za 1.50 eura, odnosno 11.30 kuna, a 15 vrećica za plastiku od 100 litara prodaje se za 3 eura, odnosno 22.60 kuna. 

Vrećice za biootpad od 30L koštaju 1.25 eura, odnosno 9.42 kune. 

U Zagrebu se vrećice za plastiku i biootpad dijele, no građani nove nisu dobili otprilike godinu i pol. Sada je najavljeno da bi podjela vrećica za plastiku i biootpad trebala krenuti krajem listopada.

Što kažu iz Grada 

Indexu su iz Grada na upit o ovoj usporedbi cijena vrećica u Bruxellesu i ukupnih cijena koje građani moraju plaćati za otpad rekli kako je važan kontekst.

Rekli su nam kako je moguće da je trošak koji građani moraju platiti za gospodarenje otpadom manji u Bruxellesu i da je to vjerojatno zato što tamo od ranije postoji bolji sustav gospodarenja otpadom, pa je jeftinije. No navode da je u Švicarskoj, Austriji i Sloveniji trošak gospodarenja otpadom za građane puno veći nego što će biti u Zagrebu od 1. listopada. 

Index je poslao upit i Čistoći i njihov ćemo odgovor objaviti kada ga dobijemo. 

 

 

Pročitajte više

 

Pročitajte više