U Zagrebu će se održati 1. Svjetski Kongres dječje kirurgije

POVODOM 1. Svjetskog Kongresa dječje kirurgije, koji će se održati od 22. do 27. lipnja 2004. u Zagrebu, članovi izaslanstva Kongresa, predsjednik Kongresa dr Ivan Fattorini, glavni tajnici Kongresa dr Jose Boix Ochoa i dr Zoran Bahtijarević, dr Richard Azizkhan, glavni koordinator Znanstvenog programa te predsjednik Organizacijskog odbora dr Zoran Barčot, obišli su lokacije na kojima će se održati Kongres te pozitivno ocijenili dosadašnji tijek priprema za Kongres.

Tom je prigodom dr Ochoa izjavio: “Izuzetno sam zadovoljan potencijalima koje Zagreb nudi za organizaciju ovako velikog i značajnog kongresa i veselim se prvom okupljanju dječjih kirurga na svjetskoj razini”.

Radi se o prvom svjetskom kongresu iz ovog područja medicine, a činjenica da će se on održati upravo u Zagrebu, daje Hrvatskoj priliku za postavljanje standarda budućih kongresa u struci. Kongres će okupiti više od tisuću i dvjesto stručnjaka pedijatrijske operativne medicine iz 60-tak zemalja, pokrivajući razne grane dječje kirurgije, pedijatrije i ostalih struka koje se bave pedijatrijskom medicinom.

Naime, u jakoj međunarodnoj konkurenciji, uz sudjelovanje još 5 svjetskih gradova, Hrvatskom društvu za dječju kirurgiju (HDDK) pripala je organizacija 1 Svjetskog Kongresa dječje Kirurgije.

Po prvi puta, svjetski dječji kirurzi službeno će se okupit na jednom mjestu s ciljem razmjene znanja i iskustva te podizanja kvalitete brige o dječjem zdravlju.

Tijekom Svjetskog kongresa održati će se i XII sastanak vijeća delegata WOFAPS-a  (svjetske organizacije svih društava dječje kirurgije), čiji sastanci se održavaju svake 3 godine (1998-Cape Town, 2001-Kyoto), generalna skupština Europskog udruženja dječjih kirurga, Međunarodni tjedan pedijatrijske medicine sa satelitskim simpozijima iz raznih područja pedijatrije, anesteziologije, oftalmologije, neurokirurgije, ortopedije, otorinolaringologije, transfuziologije, psihologije i psihijatrije, radiologije i ginekologije, te 6. Kongres Hrvatskog pedijatrijskog društva.

“Izuzetno mi je drago što smo, nakon višegodišnjeg truda, uspjeli dokazati da je i Hrvatska spremna za organizaciju ovakvih stručnih skupova na najvišoj razini, a Zagreb grad koji ima kapacitete ugostiti ovako velik broj uzvanika i pružiti im mogućnost da, osim razmjene stručnih iskustava, steknu i prenesu pozitivne dojmove o našem gradu i državi”, izjavio je dr Fattorini.

Kongres će se održavati u krugu “open space congress centra” na sljedećim lokacijama: Hotel Opera (Westin), Muzej Mimara, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatsko novinarsko društvo i Klinika za dječje bolesti Zagreb te HNK. Društveni dio programa, uz pomoć Turističke zajednice grada Zagreba i Gradskog poglavarstva, odvijati će se u prostorima Klovićevih dvora i RC Jarun, a također je predviđen i izlet u Hrvatsko Zagorje.

U organizaciji Međunarodnog tjedna pedijatrijske medicine, pored Hrvatskog društva za dječju kirurgiju i Hrvatskog pedijatrijskog društva Hrvatskog liječničkog zbora te WOFAPS-a (Svjetski savez udruženja dječjih kirurga), sudjeluju Klinika za dječje bolesti Zagreb,  zagrebački Medicinski fakultet i Hrvatsko kirurško društvo, a sve pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika države.

Pročitajte više