U Zagrebu iznajmljuju kuću od 200 kvadrata za 40 radnika. "Imate li srama?"

Foto: Facebook Nekretnine Hrvatska

U Facebook grupi Nekretnine Hrvatska u petak je objavljen oglas u kojem se iznajmljuje kuća od 200 metara kvadratnih za smještaj, kako se navodi, do 40 radnika. Cijena mjesečnog najma za toliko radnika iznosila bi 5500 eura ili 137 eura po radniku.

Jednu kupaonicu bi koristilo 13 radnika

Oglas je objavila Maja Žuža, agentica tvrtke Starling nekretnine. U oglasu još piše kako se kuća sastoji od kuhinje, šest soba, tri kupaonice i vešeraja. Ispred kuće se nalaze dva parkirna mjesta. Po logici osobe koja je objavila oglas, jednu kupaonicu bi trebalo koristiti više od 13 radnika.

Agentica za nekretnine bez komentara

Index se obratio Maji Žuži. Kazala nam je da je na sastancima i da ne može trenutno komentirati više, napomenuvši da će to učiniti kad stigne. Naposljetku se javila porukom, poručivši kako ne može dati odgovor ni na jedno pitanje.

Zanimalo nas je kako komentira određene zakonske stavke, ali i pozornost koju je oglas izazvao s obzirom na to da planira smještaj 40 radnika u kući od 200 metara kvadratnih. Tvrtku Starling smo pitali stoje li oni iza oglasa, ali do zaključenja teksta nismo dobili odgovor.

Isti oglas smo pronašli i u drugim oglasnicima, gdje se jasno logo Starlinga vidi na fotografiji koja prikazuje ležajeve. 

A što kaže zakon?

U oglasu se navodi samo da se radi o radnicima te nije razjašnjeno radi li se o stranim, sezonskim ili domaćim radnicima, a agentica Žuža nije bila raspoložena za izjave.

Zakon o tržištu rada se poziva na Pravilnik o odgovarajućem smještaju. Prema pravilniku nije točno definirano koliko radnika može biti smješteno u koliko kvadrata. Stoji kako objekt treba raspolagati odvojenim sanitarnim čvorom, da treba biti osigurana opskrba tekućom vodom, grijanjem i električnom energijom te da treba ispunjavati ostale zdravstvene i higijenske uvjete za stanovanje.

Ako pretpostavimo da se radi o stranim radnicima, kojih je sve više nakon ukidanja kvota za zapošljavanja stranaca, treba reći da je Zakon o strancima striktniji, no u jednom svom dijelu apsurdan.

Sadašnji zakon strog oko smještaja sezonskih, ali ne i stalnih radnika

Naime, taj zakon se poziva na Pravilnik o boravku državljana trećih zemalja u RH. Prema tom pravilniku, između ostalog, u prostoru koji je namijenjen boravku, spavanju i pripremi hrane može boraviti najviše šest sezonskih radnika, a najmanja osigurana kvadratura za smještaj sezonskog radnika iznosi 14 m² po osobi (uključujući prostor za spavanje, pripremu hrane i sanitarne prostorije).

To vrijedi samo za sezonske strane radnike, a ne i strane, kojih je u Hrvatskoj sve više. Vlada je nedavno najavila da će napokon promijeniti Zakon o strancima. Izmjene su bile na javnom savjetovanju od 28. veljače do 14. ožujka te bi ih trebao izglasati novi saziv sabora..

>>Vlada mijenja Zakon o strancima. Novost su crne liste i uvođenje bilježnika

O mnogim stavkama tog zakona govorilo se u javnosti, ali i o tome da ne definira smještaj stranih radnika, što bi mu trebala biti jedna od najbitnijih stavki. Taj će se dio definirati posebnim pravilnikom koji se očekuje u sljedećim mjesecima.

"Točne gabarite za smještaj radnika donijet će MUP i Ministarstvo rada na temelju uvjeta smještaja propisanih za sezonske radnike", rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, što nas ponovo vraća na podatak da bi najmanja osigurana kvadratura za smještaj sezonskih radnika trebala iznositi 14 m² po osobi

"Ovo treba zakonom zabranit. Fuj"

Fotografija koja prikazuje stisnute krevete na kat, kao i činjenica da bi, prema ideji osobe koja je objavila oglas, 40 ljudi trebalo dijeliti 3 kupaonice, izazvale su bijesne reakcije dijela članova ove grupe. Ovo su neki od komentara:

"Ovo treba zakonom zabranit. Fuj", "Stvarno je jako pogodna za smještaj 40 ljudi! Sramite se! 5m2 po čovjeku, sa uključenim krevetom u tih 5 m2!", "Je li ovo reklama za kriminal? Izgleda kao zatvor!", "Profiteri sramota i za pajceka od 100 kila treba 2 i pol kvadrata po komadu", "U ovom oglasu posla i za DORH, policiju, inspektorat i ne znam sve koga ne."

Pročitajte više