U Zagrebu katolička organizacija Opus Dei gradi dom za 12 muških studenata

U STUDENTSKOM domu na pet etaža, koji će se graditi na parceli od 565 četvornih metara na sjeveroistočnom uglu Vukovarske i Držićeve avenije, ukupne površine 1450 četvornih metara, živjet će 12 isključivo muških studenata i četiri suradnika, od kojih će jedan biti svećenik, a drugi će se baviti organiziranjem obrazovanja i vođenjem doma, piše Jutarnji list.

Naime, hrvatska podružnica katoličke organizacije Opus Dei gradit će navedeni dom koji će financirati Zaklada Dostojanstvo i nada čiji je predsjednik dr. Vuko Brigljević, znanstvenik s Instituta "Ruđer Bošković" i jedan od čelnih ljudi organizacije Opus Dei u Hrvatskoj, a Društvo arhitekata Zagreba organizira i provodi natječaj koji će biti otvoren sve do početka rujna. Dom će biti podijeljen u tri zone: obrazovni centar, spavaće sobe i domaćinstvo.

Opus Dei utemeljio je 1928. u Madridu sveti Josemaría Escrivá de Balaguer. Sam osnivač u mladosti je povezivan s fašističkim diktatorom Francom, a bivši član Klaus Steigleder u knjizi "Opus Dei - pogled iznutra" opisao je strukturu kao vojničku, sa zavjetima celibata za laike, praksom umrtvljenja osjetila, pokore i samokažnjavanja. U Hrvatskoj se Opus Dei pojavio 2003. godine, ima stotinjak članova, a vodi ga portugalski svećenik monsinjor Jorge Ramos.

Pročitajte više