U Zagrebu organiziran skup solidarnosti s građanima Sirije

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

MIRNI skup solidarnosti s građanima Sirije, koji su već sedam godina pod ratnim strahotama, održan je predvečer u Zagrebu u organizaciji Inicijative Dobro došli.

Stotinjak građana u parku Zrinjevac pisali su poruke mira ljudima koji trpe u ratu. U porukama traže da se završi besmisleni rat, a zapalili su i svijeću mira kojom su pokazali ljudsku potporu.

Sirijski student u Zagrebu Talal rekao je da se rat u Siriji nastavlja i nakon sedam godina te i dalje uništava gradove i ljude, ostavlja djecu bez škole i roditelja, obitelji i budućnosti.

Dosad je prema službenim podacima ubijeno više od pola milijuna ljudi, pet milijuna ih je napustilo zemlju, a više od šest milijuna raseljeno je unutar Sirije, rekao je student koji u Zagrebu boravi četiri godine, a čiji su roditelji ostali u Damasku.

Mnoge zemlje profitiraju od ovog rata - Rusija, Turska i Amerika te NATO i druge zemlje, a u svim dijelovima Sirije i dalje stradavaju nedužni civili, rekao je Talal i dodao da u Zagrebu boravi oko pedeset Sirijaca koji su zatražili azil u Hrvatskoj.


Rat je u Siriji počeo prije osam godina

Skup je organizirala inicijativa Dear refugees: Welcome to Croatia, a na prosvjed su pozvali putem svojeg Facebook profila.

"8 godina nakon što je počeo rat u Siriji, više od pola milijuna ljudi je ubijeno, 5 milijuna je napustilo zemlju, a više od 6 milijuna je raseljeno unutar same države.


Ovaj se rat nastavlja bez znaka zaustavljanja, ostavljajući iza sebe uništene gradove, ranjene ljude te djecu bez škole, roditelja, obitelji i budućnosti.

Dok postoje mnoge osobe i zemlje koje profitiraju od ovog rata, mi ćemo kao ljudska bića stati jedni uz druge u ovim teškim vremenima kako bismo pokazali svijetu i ljudima iz Sirije da postoji netko tko čuje njihovu patnju, te ćemo ustati protiv rata i protiv ugnjetavanja.

Stoga ćemo na mirnom skupu poslati poruku za okončanje ovog besmislenog rata. Dođite, upalite svijeću mira i pokažite svoju ljudskost", poručili su u opisu događaja na Facebooku, gdje su prenijeli i kako je bilo na samom skupu.

 

Pročitajte više