U Zagrebu otvorena židovska osnovna škola "Lauder Lea Deutsch"

U PROSTORIJAMA bivšeg Nadrabinata, u zagrebačkoj Amruševoj ulici, danas je dopredsjednik zaklade "CEO Ronald S. Lauder Foundation" George Ban i službeno otvorio židovsku osnovnu školu "Lauder Lea Deutsch".

Otvaranju su nazočili izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Esad Prohić, ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar, predstavnik vladina Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer te predstavnici gradskih vlasti.

Goste je pozdravio i zaželio uspjeh u radu obnovljenoj židovskoj školi glavni rabin u Hrvatskoj Kotel Da-Don.

O povijesti židovskog školstva u Zagrebu, koje seže u 1840. godinu, govorio je predsjednik Židovske općine Ognjen Kraus, koji se zahvalio hrvatskim vlastima što su zgradu bivšeg Nadrabinata nedavno vratili Židovskoj općini. Naglasio je kako se otvaranjem škole nastavlja kontinuitet židovskog školstva, koje je za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske bilo prekinuto donošenjem rasnih zakona.

Dopredsjednik zaklade "CEO R.S. Lauder Foundation" Georg Ban istaknuo je veliku važnost otvaranja škole za malu židovsku zajednicu u Hrvatskoj, a rabinu je darovao zemljovid škola u Europi koje podupire njegova zaklada.

Podupirući izgradnju takvih škola, Hrvatska dokazuje da "multikulturalizam u njoj dobiva pravo građanstva", istaknuo je u svom pozdravu hrvatski ministar prosvjete i športa Vladimir Strugar.

U ime izraelske vlade svečanosti otvaranja židovske osnovne škole "Lauder - Lea Deutsch" u Zagrebu, nazočila je Golit Ronen, predstavnica izraelskog Veleposlanstva u Beču.

Pročitajte više