U Zagrebu predstavljen prvi naraštaj obiteljskih savjetodavaca

Prvi naraštaj od 25 crkvenih obiteljskih savjetodavaca svečano je večeras predstavljen u Preporodnoj dvorani Narodnog doma HAZUa u Zagrebu.

Poduku obiteljskih savjetodavaca proveo je Hrvatski Caritas u sklopu projekta "Širenje i razvoj mreže crkvenih obiteljskih savjetovališta u Hrvatskoj".

Taj pokusni projekt rađen je po uzoru na crkvena obiteljska savjetovališta u Njemačkoj i Italiji. Poduka se sastojala od 140 sati teorijskog rada, 80 sati rada na osobnoj izgradnji samih savjetodavaca te 80 sati supervizije, potrajala je 18 mjeseci a polaznici su bili iz gotovo svih biskupija i nadbiskupija u Hrvatskoj i BiH. Teorijski rad bio je zastupljen predavanjima iz teologije, psihologije, psihijatrije, psihoterapije, prava, pedagogije i sociologije.

Osobe iz prvog naraštaja obiteljskih savjetodavaca kršćanske su provenijencije sa završenom visokom stručnom spremom, uglavnom društvenog smjera. Oni su u 18 mjeseci poduke osposobljeni za savjetodavni rad s bračnim parovima.

Potvrde o položenu završnom ispitu uručili su im varaždinski i banjolučki biskupi Marko Culej i Franjo Komarica. Biskup Culej je rekao da vjernici grade dvorane i crkve, daju socijalnu pomoć, ali pomoć ljudima koji su u krizi sa sobom i svojim bračnim drugovima nešto je najplemenitije što se može dati.

Državni tajnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi dr. Nino Žganec izrazio je zadovoljstvo što se Crkva odlučila na tako važan iskorak, rekavši da je to definitivna potvrda promjene slike o Caritasu kao udruzi koja pomaže samo materijalno.

Ravnatelj Hrvatskog Caritasa Mario Bebić istaknuo je da je Crkva preko Caritasa u toj akciji pokazala koliko želi uložiti u jedinu pravu budućnost naroda, istaknuvši da je to obitelj.

(Hina) xatod ymć

Pročitajte više