u zagrebu regionalni summit prvih dama srednje i istočne europe

U Zagrebu će se 8. i 9. svibnja održati Regionalni summit prvih dama istočne i srednje Europe, kojemu je cilj promicanje potrebe ranog otkrivanja raka dojke, kao jednog od glavnih uzročnika smrti žena u Hrvatskoj.

Skup će otvoriti supruga hrvatskog predsjednika Milka Mesić koja je ujedno predsjednica hrvatskog Odbora za javnu edukaciju o ranom otkrivanju raka dojke, osnovanog krajem 2000. godine.

Od 19 pozvanih prvih dama, sudjelovanje na skupu dosad je potvrdilo njih 12. Tako će o iskustvima svojih zemalja u ranom otkrivanju i liječenju raka dojke govoriti prve dame Albanije, Bugarske, Češke, Madžarske, Latvije, Litve, Makedonije, Moldove, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Ukrajine.

U Hrvatskoj se godišnje otkrije 2.000 novih slučajeva raka dojke, najčešće u kasnom stadiju. Rano otkrivanje raka važno je i zbog toga što znatno smanjuje troškove liječenja koji u kasnijim fazama mogu dosegnuti milijun kuna godišnje.

Pismene poruke skupu uputile su supruge britanskog premijera Cherie Blair, bivšeg američkog predsjednika Rosalynn Carter te australskog predsjednika Janet Howard koje su na skup pozvane u svojstvu promatrača.

Sudionice skupa pozdravit će ministar vanjskih poslova Tonino Picula i ministar zdravstva Andro Vlahušić.

Osim razmjene iskustava u liječenju raka dojke, bit će govora o utjecaju kardiovaskularnih bolesti na zdravlje žena, kao i ulozi medija u promicanju ranog otkrivanja raka dojke. Skup će završiti donošenjem zajedničke deklaracije.

Pročitajte više