U Zagrebu završeno potpisivanje Librine peticije za ukidanje vojnog roka

Zagrebačka akcija potpisivanja peticije za ukidanje obveznoga vojnog roka, koja je u ponedjeljak počela u organizaciji Libre stranke liberalih demokrata, pod nazivima "Mijenjam vojni za ispitni rok" te "Šest mjeseci voljno", završena je danas prigodnom priredbom u Bogovićevoj ulici.

Librinu peticiju na nekoliko mjesta u gradu potpisalo je oko osam tisuća ljudi, a još tisuću na Librinoj internet-stanici. Idući tjedan peticija se potpisuje i u drugim djelovima Hrvatske.

Hrvatska ima dvije vojske, profesionalnu i ročnu, a nijednu kvalitetnu, presjednik Libre i bivši ministar obrane Jozo Radoš rekao je novinarima ispred improvizirane stražarske kućice i štanda za potpisivanje u Bogovićevoj.

Ukidanje vojnog roka je opći trend u Europi, napomenuo je i dodao kako bi se time u državnom proračunu uštedjelo oko 500 milijuna kuna. Ta ideja nema nijednu negativnu posljedicu, tvrdi Radoš.

"Treba slomiti otpor koji dolazi iz dijela vojnog vrha, koji obveznim vojnim rokom jača svoj utjecaj u društvu", izjavio je Radoš.

"Tradicionalno je shvaćanje da se velikim brojem vojnika stvara vojna sila, a to je svijest koja svoje ideje crpi iz koncepcije bivše JNA", smatra Radoš.

Zamoljen da prokomentira nedavnu izjavu vojnog savjetnika predsjednika Republike i bivšeg načelnika Glavnog stožera Petra Stipetića, da si Hrvatska ne može priuštiti ukidanje obveznoga vojnog roka i prijelaz na isključivo preofesionalnu vojsku, Radoš je rekao da je Stipetić jedan od otvorenih protivnika Librine ideje.

"U Vladi je postojala kritična masa za ukidanje vojnog roka kojoj se general Stipetić i dio vojnog vrha suprotstavio. Da ne bismo izazivali sukobe u vrijeme kada smo imali važnijeg posla, a to su bile reforme vojnog sustava, tu smo ideju samo odgodili", izjavio je Radoš.

Pročitajte više