U ženinu tijelu zadržavaju se stanice njezine djece

ŽENE u tijelu ne nose samo tkivo svojih majki i baka nego čak i svoje djece, tvrde znanstvenici.

Na Međunarodnoj konferenciji genetičara koja se održava u Melbourneu, kanadska znanstvenica Judith Hall rekla je da se u ženinom tijelu zadržava tkivo njezinih potomaka, pa čak i nakon pobačaja.

Judith Hall, genetičarka sa Sveučilišta u Vancouveru, objasnila je da stanice koje prolaze kroz posteljicu "pronalaze u majčinu tijelu mjesto na kojemu se zadržavaju". Te embrionalne matične stanice pomažu ženi u slučaju infekcije ili ozljede još godinama nakon završetka njezina reproduktivnog života.

Možda je to jedan od razloga zašto žene žive duže od muškaraca.

"Te matične stanice možda priskaču u pomoć u slučaju stresa ili ozljede", rekla je Judith Hall.

Teorija bi mogla nuditi objašnjenje zašto se na mjestu majčine ozljede ili bolesti mogu pronaći i muške stanice. Dokaže li se, ova bi teorija mogla omogućiti novi izvor embrionalnih matičnih stanica koje bi se moglo uzeti iz tijela odrasle osobe umjesto od mrtvog fetusa. "Fetalne stanice moglo bi se uzimati iz majčine krvi", tvrdi Judith Hall.

Faktori koji utječu na ženinu trudnoću, poput loše prehrane ili nedostatka folata, možda utječu i na njezinu djecu i unuke.

"Jajašce iz kojega ste se razvili počelo se razvijati kad je vaša majka bila embrij star šest tjedana u trbuhu vaše bake", rekla je. "A znate li kako se vaša baka tada hranila?"

(Hina) dgk dgk

Pročitajte više