U ZKM-u predstavljen časopis "Tvrđa"

ČASOPIS ´Tvrđa´ koncepcijom potvrđuje da provincija postoji samo kao pojam u glavama ljudi, a ne kao geografska odrednica, rečeno je večeras na predstavljanju trećeg broja tog časopisa za književnost, umjetnost i znanost Pučkog otvorenog učilišta (POU) Ivanić Grada.

Središnja tema trećeg broja ´Tvrđe´ je paranoja. O pojavi paranoje u suvremenom društvu s različitih gledišta pišu svjetski i domaći stručnjaci, od Sigmunda Freuda do Jacquesa Lacana.

Ljiljana Filipović, koja je u dva poglavlja časopisa ´U znaku paranoje´ i ´Ovo je urota´ sakupila eseje o paranoji, rekla je da je ta tema, iako to nije očekivala, naišla na plodno tlo i da je ona izuzetno životna u raznim teorijama.

Časopis ´Tvrđa´ svjedoči da se i izvan velikih gradskih središta mogu raditi projekti s velikim potencijalom, rekla je ravnateljica POU Palma Klun-Posavec. ´Ako smo uspjeli napraviti klimu protiv malodušnosti i ravnodušnosti napravili smo puno´, dodala je.

Nada Beroš iz zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti predstavila je poglavlje o međunarodnom umjetničkom projektu koji se bavi metaforikom prihvatilišta za strance - ´Motel Ježevo´.

Među ostalim, časopis objavljuje pjesme Ljerke Mifka i Jacquesa Dupina, eseje o kozmopolitizmu protiv globalizacije, o povijesti ateizma i teoriji umjetnosti.

Časopis izlazi dvaput godišnje, a urednik mu je Žarko Paić. Glavna tema idućeg broja bit će ´Fenomen zla u suvremenoj kulturi´.

Pročitajte više