Ubijanje Boga u srpskom narkomanu: Obitelj pretučenog najavila tužbu protiv odgovornih

OBITELJ narkomana koji se liječio u Duhovnom-rehabilitacijskom centru "Crna Reka" i kao dio tretmana nekoliko puta bio žestoko pretučen, najavila je tužbe protiv svih odgovornih za takve postupke.

Snimka brutalnog premlaćivanja iz "Crne Reke" obišla je svjetske medije, a na njoj se vidi jedna od seansi u kojoj tri "rehabilitacijska radnika" brutalno iživljavaju na mladiću koji se smije braniti samo urlikanjem. Roditelji 23-godišnjeg pretučenog D.P. iz Zaječara najavili su podizanje kaznenih prijava protiv svih aktera premlaćivanja, piše B92. On je u tom centru od 2006. godine tri puta bio na liječenju, a tijekom tih tretmana dva puta su ga pretukli bivši štićenici centra i upravitelj Branislav Peranović.

Na snimci samo drugi dio premlaćivanja

Na snimci koja je šokirala sve koji su je imali prilike vidjeti, a izrađena je 17. svibnja 2007. godine, nalazi se samo dio tog premlaćivanja. "Prije toga je bilo snimljeno prvih deset udaraca lopatom, prvog batinanja, a ovo što se vidi na snimci je već kraj, drugih deset udaraca i batinanje", rekao je D.P te dodao kako je prve batine zaradio zato što je narkoman koji se vratio na liječenje, a za druge mu nisu naveli razlog.

Iako se Srpska pravoslavna crkva ograđuje od ovih incidenata, D.P tvrdi kako je svaki od njih bio uz blagoslov upravitelja centra i svećenika Branislava Peranovića dok si je i on ponekad uzeo za pravo provoditi "politiku centra". "Drugi put je bilo u prisustvu oca Branislava, a tada sam i sam od njega dobio par šamara i udaraca", kazao je D.P.

Roditelji nekih narkomana podržavaju brutalna premlaćivanja svoje djece

Njegov je otac Milan Pantelić znao da su mu sina tukli u centru, no po sinovim pričama nije mogao zamisliti koliko je to bilo brutalno. Tvrdi kako se tresao dok je gledao snimku, a najavljuje i tužbu protiv zlostavljača. Iako je snimka izrazito brutalna, neki roditelji narkomana koji se liječe u centru podržavaju takav tretman prema njihovoj djeci te su čak i napisali priopćenje u kojem se ne žale zbog premlaćivanja, nego zbog toga što je snimka izašla u javnost.

Službena Srpska pravoslavna crkva zatražila je raspuštanje toga centra, a naložili su i da se protiv odgovornih provede crkveno-sudski postupak. No, neki dijelovi SPC-a tvrde kako taj rehabilitacijski centar s Crkvom nema ništa zajedničko osim zemljopisne blizine s manastirom Crna Reka. Episkop raško-prizrenski Artemije rekao je kako u tome centru, koji je legalno registriran kod državnih organa, ne rade monasi.

I.Kri.
Foto: Screenshot YouTube

Pročitajte više