Ubijen talijanski ambasador u napadu na UN-ov konvoj u Kongu

Foto: Index, EPA

VELEPOSLANIK Italije u Kongu Luca Attanasio preminuo je danas od rana zadobivenih u napadu na UN-ov konvoj na istoku te afričke zemlje. Attanasio je bio oženjen te je bio otac troje djece, a dužnost talijanskog veleposlanika u Kongu obnašao je od početka 2018.

Reuters javlja da je talijansko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo smrt svog veleposlanika i vojnog policajca koji je s njim putovao u napadu u Kongu.

Veleposlanikov vozač i tjelohranitelj također su ubijeni, izjavio je vojni glasnogovornik u regiji Sjeverni Kivu, ali nije precizirao identitet žrtava. 

"Attanasio je umro od zadobivenih ozljeda u napadu iz zasjede u Nacionalnom parku Virunga nedaleko od istočnog grada Gome u pokrajini Sjeverni Kivu", rekao je pokrajinski guverner Carly Nzanzu Kasivita agenciji dpa.

"Cilj napada bila je otmica UN-ovog osoblja", rekao je glasnogovornik Nacionalnog parka za talijanske medije.

Napad na konvoj WFP-a se dogodio sjeverno od Gome, glavnog grada pokrajine Sjeverni Kivu, gdje dulje od 25 godina traje nasilje naoružanih skupina.

Talijanski ministar vanjskih poslova: Okolnosti brutalnog napada još nisu poznate  

Talijanski ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio, koji se jutros vratio iz Bruxellesa nakon što je saznao za napad, izrazio je "ogromnu bol zbog onog što se dogodilo".

"Okolnosti ovog brutalnog napada nisu poznate, poduzet ćemo sve što je u našoj moći da saznamo što se točno dogodilo", dodao je Di Maio.

BBC navodi kako na području Nacionalnog parka Virunga djeluju brojne naoružane skupine. 

Pročitajte više