Ubio 13 zarobljenika, dužan Hrvatskoj 6,5 milijuna kuna, Medved mu dao kredit od 10 tisuća eura

Foto: Robert Anić/ Pixsell, Hina

MIHAJLO Hrastov na karlovačkom je Koranskom mostu 1991. godine pobio 13 zarobljenika. Pripadnik specijalne policije za taj zločin osuđen je na četiri godine zatvora, nakon više od dva desetljeća suđenja. Ubrzo je i izašao iz zatvora jer mu je u kaznu uračunato vrijeme provedeno u pritvoru, a i pušten je 14 mjeseci prije isteka kazne.

Država traži povrat novca

Republika Hrvatska je obiteljima njegovih žrtava isplatila više od 6,5 milijuna kuna koje danas od njega traži da nadoknadi državnom proračunu. Međutim, pravomoćna presuda za masovno ubojstvo nije spriječila Ministarstvo branitelja, pod vodstvom Tome Medveda, da Hrastovu tutne nešto novca da si poboljša uvjete stanovanja. Stambena komisija Ministarstva branitelja na sjednici održanoj 12. travnja 2018. godine Hrastovu je odobrila kredit od 10.200 eura s kamatnom stopom od 3,3 posto. Odobrili su mu taj kredit jer je Hrastov 70-postotni ratni vojni invalid. Ubojstvo 13 zarobljenika i dug prema državi nisu im smetali.

Ne moraju znati da je osuđen, a i da znaju ne bi im smetalo

''Prilikom utvrđivanja prava na stambeno zbrinjavanje članovima obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i HRVI iz Domovinskog rata kao zapreka u Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji nije propisana činjenica da je isti pravomoćno osuđen u kaznenom postupku. Sukladno navedenom članovi Stambene komisije ne moraju imati saznanja da je podnositelj zahtjeva pravomoćno osuđen u kaznenom postupku niti bi navedeno saznanje utjecalo na donošenje odluke o stambenom zbrinjavanju'', odgovorili su na Indexov upit iz Ministarstva branitelja. U prijevodu, Medvedovo ministarstvo branitelja nije briga što su kredit dali masovnom ubojici i čovjeku koji bi Republici Hrvatskoj trebao isplatiti 6,5 milijuna kuna. Odnosno, trebao bi i više, ali je država u nekoliko slučajeva zakasnila podnijeti zahtjev za naknadu štete pa je izgubila skoro dva milijuna kuna. Bitno im je bilo samo da posjeduje potvrdu o invaliditetu i da su ocijenili da bi trebao malo urediti stambeni prostor. 

Crnoji unedogled produljen rok za kredit

Na toj istoj sjednici Medvedova Stambena komisija unedogled je produžila rok Miji Crnoji da opravda kredit koji je dobio za stambeno zbrinjavanje. Mijo Crnoja dobio je 56 tisuća eura kredita da u Samoboru izgradi kuću. Umjesto kuće podigao je drvenu baraku, na njoj sprejem napisao adresu Gradna 85g i prijavio prebivalište na toj fiktivnoj adresi. I postao ministar branitelja u vladi Tima Oreškovića. I to je bio punih šest dana dok Index nije otkrio njegovu prevaru. 

Crnoja je tada tvrdio da nitko nema pravo pitati što je napravio s novcem od kredita i da smatra da njime može i na put oko svijeta, ako želi. Baš kao što je mislio da može i prodati zemljište koje je dobio od Samobora. No gradonačelnik Samobora Krešo Beljak nije tako mislio pa je pokrenuo tužbu protiv Crnoje tražeći da bivši ministar branitelja vrati zemljište gradu.

Postupak u sramotnoj fazi

''Postupak je u sramotnoj fazi. Izgubili smo na Općinskom sudu i sada čekamo Županijski sud. Kad će oni donijeti presudu, ne znam'', rekao je Beljak za Index. 

Punih devet godina nakon što su Crnoji odobrili kredit Stambena komisija je raspravljala o tome treba li im Crnoja opravdati u što je utrošio novac. I zaključila da ne može raspravljati i da će čekati da završi parnica između Samobora i Crnoje. 

Čekat će koliko treba

''Sukladno Odluci Stambene komisije Ministarstvo hrvatskih branitelja zastalo je s postupkom utvrđivanja utroška namjenskih sredstava gospodinu Miji Crnoji do pravomoćnog okončanja sudskog postupka povodom tužbe grada Samobora za povrat ustupljenog građevinskog zemljišta'', ustvrdili su u Ministarstvu branitelja, koje je Crnoji još 2016. godine produljilo rok da objasni na što je potrošio novac. Sudeći po blagonaklonosti ministra Tome Medveda i poznavajući brzinu hrvatskog pravosuđa Crnoja će imati još puno godina da smisli opravdanje.


 

Pročitajte više