Ubio se ruski ročnik jer nije htio u Ukrajinu: "Želim umrijeti bez krvi na rukama"

Screenshot: Telegram

20-GODIŠNJI ruski ročnik Sergej Gridin ubio se u vojarni kod Moskve nakon što je saznao da ga zapovjednici žele poslati da se bori u Ukrajini, javlja neovisni ruski portal Meduza.

Gridin je služio obavezni vojni rok u ruskoj vojsci, a njegova obitelj potvrdila je za dva neovisna ruska medija da je počinio samoubojstvo. Na Telegram kanalu koji prati mobilizaciju objavljeno je da su njegovo tijelo našli drugi ročnici, pri čemu je kod tijela bila oproštajna poruka u kojoj je zatražio istragu protiv svojih zapovjednika (namjerno navođenje osobe prema suicidu je u Rusiji kazneno djelo).

 

Ročnici su snimili fotografiju oproštajne poruke, a Gridinovljeva obitelj potvrdila je da se radi o njegovom rukopisu. Zapovjednici u vojarni su nedugo zatim zaplijenili poruku koja je, izvještava Meduza, kasnije nestala iz službene dokumentacije.

U poruci Gridin piše da su ga zapovjednici planirali poslati u Ukrajinu. Kad ih je zamolio da ga izostave, Gridinov zapovjednik i narednici su ga počeli maltretirati. "Ne želim i neću opisati što su mi te životinje napravile, ali ne mogu živjeti s tim. Donio sam odluku da ću umrijeti ovdje, u svojoj domovini, bez krvi na rukama", stoji u Gridinovljevoj oproštajnoj poruci.

Podsjetimo, službeni Kremlj tvrdi da ročnike ne šalje u borbe u Ukrajinu, iako su priznali da se to dogodilo u više navrata i to - "greškom".

***

Savjetodavnu pomoć suicidalne i depresivne osobe mogu dobiti na više mjesta. U Republici Hrvatskoj postoji nekoliko brojeva telefona za psihološku pomoć: Centar za krizna stanja i prevenciju suicida: 01 2376 335 (radi od 0 do 24 sata)

Plavi telefon: 01/4833888 (plavi-telefon@zg.t-com.hr)

Psihološki centar TESA: 01/4828888 (psiho.pomoc@tesa.hr)

Pročitajte više