Masovni ubojica iz Teksasa pušku kupio bez ikakve provjere, dozvole ili čekanja

Foto: Twitter
 
DEVIN Patrick Kelley (26) u nedjelju je ubio najmanje 27 te ozlijedio oko 20 ljudi u najgoroj masovnoj pucnjavi u modernoj povijesti Teksasa.
 
Bivši vojnik nečasno otpušten iz američkih zračnih snaga napao je vjernike u baptističkoj crkvi u Sutherland Springsu opremljen neprobojnim prslukom i puškom Ruger AR-556. Jedan od lokalnih stanovnika počeo je pucati na Kelleyja nakon masakra, a on je pobjegao automobilom, u kojem je nakon kraće potjere pronađen mrtav.
 
"Ona je opaka kuja"
 
Šerif okruga Wilson Joe Tackett je izjavio da je Kelley sa sobom nosio i pištolj, a sigurnosni službenici su izjavili da su u automobilu pronašli još nekoliko komada oružja. Policija istražuje njegove objave na društvenim medijima, a do sada su pronašli fotografiju koju je 29. listopada objavio na Facebooku.
 
 
 
Stanovnici Teksasa mogu kupovati i nositi puške bez provjere, dozvole ili registracije
 
Fotografija prikazuje pušku Ruger AR-556 uz natpis: "Ona je opaka kuja". Ova puška je varijanta popularne AR-15 temeljene na vojnom modelu M-16. Za razliku od M-16, AR-15 je poluautomatsko oružje, ali uz određene modifikacije može djelovati kao automatska puška.
 
U Teksasu je kupnja puške tipa AR-15 dopuštena bez dozvole, provjere ili čekanja. Zakon čak ne zahtijeva ni registraciju ovog oružja. Stanovnici Teksasa moraju imati dozvolu za nošenje pištolja, ali pušku mogu nositi bez ikakve dozvole.
 
Trump: "Ovo nema veze s kontrolom oružja"
 
Donald Trump je iz Tokija komentirao masovnu pucnjavu i izjavio da ona "nema veze s kontrolom oružja" te da je napadač bio "vrlo poremećena osoba s mnogo problema":
 
"U našoj državi imamo mnogo problema sa psihičkim zdravljem, kao i u drugim državama. Ali ova situacija nema veze s kontrolom oružja. Srećom, netko drugi je imao pištolj i zapucao u suprotnom smjeru", rekao je Trump. Vlasti još uvijek istražuju slučaj i nisu ustanovile Kelleyjev motiv ni objavile ikakve detalje o njegovom psihičkom zdravlju.
 
Moćni oružani lobi onemogućava promjene zakona 
 
Nakon nedavne masovne pucnjave u Las Vegasu, u kojoj je Stephen Paddock ubio 58 ljudi, demokrati su ponovno zatražili uvođenje strožih zakona o oružju u SAD kojima bi povećali provjere potencijalnih kupaca prije nego što dođu do oružja. Međutim, Bijela kuća je odbacila te zahtjeve kao "preuranjene".
 
U Sjedinjenim Državama svake godine od vatrenog oružja pogiba više od 33 000 ljudi, među kojima 22 000 dignu ruku na sebe, pokazuje nedavna studija. Rasprava o zakonu o nošenju oružja povede se nakon svake veće pucnjave.
 
Unatoč tomu, malo je konkretnih mjera za suzbijanje ovakvih pojava, uglavnom zbog utjecaja moćnog oružanog lobija, Nacionalne udruge za vatreno oružje (NRA). 

Pročitajte više