"Ubojstva nisu nikada svijet učinila sigurnijim mjestom"

UGLEDNI svjetski novinar Ashin Rattanasi, koji je radio za britanski Guardian i BBC, smatra da je Osama bin Laden ubijen, a ne uhićen, zato što Washington želi nešto sakriti od svjetske javnosti.

"Oni očito ne žele sramotnu objavu na koji način je SAD stvorio Bin Ladena, kao što je stvorio mnoge islamiste i financirao ih diljem svijeta", kazao je Rattanasi te dodao kako je strašno što stanovnici SAD-a ne znaju kako je Bin Laden "stekao svoju slavu". "Kada vidite kako narod oko Ground Zeroa viče 'SAD', mislim da vrlo malo ljudi shvaća da je Bin Laden američka kreacija", smatra novinar, piše RT.

"Ubojstva svijet ne čine sigurnijim mjestom"

"Ubojstva, kao što znamo, obično ne čine svijet sigurnijim mjestom te ne smijemo dozvoliti da ga SAD čini manje sigurnim", kaže Rattanasi. Stručnjak za vanjske poslove Serja Trifkovic smatra da Amerikanci nikada nisu Bin Ladena željeli uhvatiti živog te da za to imaju vrlo dobre razloge.


"Oni koji su odlučili da bude ubijen imali su razloga za skrivanje sramotnih informacija koje bi se čule na suđenju", kazao je Trifkovic te dodao kako bi ta saznanja vjerojatno išla prema 80-im godinama kada se tek stvarala Bin Ladenova mreža, a CIA, MI6 i pakistanska služba ISI su bili vrlo aktivni u njezinu pomaganju.

"Zapadne službe koristile islamiste za svoje politike"

"Mislim da ne žele javnu objavu ponašanja zapadnih službi iz doba kasnog 'Hladnog rata' kada su se one nadale korištenju islamista za svoje politike", kazao je Trifkovic te dodao kako Bin Ladenova sudbina, bio on živ ili ubijen, neće promijeniti u organizaciji i funkcioniranju globalnih terorističkih grupa i organizacija.

"Prava ostavština Bin Ladena je ta da je ostala organizacija bez hijerarhije i strukture koja ima mrežu autonomnih ili poluautonomnih ćelija koje mogu savršeno funkcionirati i bez formalnog vođe i u tome smislu se ovim ubojstvom ništa neće promijeniti", kazao je Trifkovic.

Pročitajte više