Ubojstvo Stambolića: Novinar optužen za odavanje podataka

PRVO općinsko javno tužiteljstvo u Beogradu podnijelo je optužni prijedlog protiv novinara Gradiše Katića zbog povrede tajnosti postupka o ubojstvu bivšeg predsjednika Srbije Ivana Stambolića.

List Kurir objavio je u srijedu zapisnik o istražnom ispitivanju bivšeg načelnika resora državne sigurnosti MUP-a Srbije Radomira Markovića u kojem je Marković optužio bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića da je naručio ubojstvo Ivana Stambolića (nestalog u kolovozu 2000. i pronađenog mrtvog u travnju 2003.) koje je organizirao Milorad Luković Legija, inače prvoosumnjičeni za organiziranje atentata na srbijanskog premijera Zorana Đinđića 12. ožujka.

Objavom podataka u listu Kurir novinar tog lista Gradiša Katić objavio je službenu tajnu, stoji u priopćenju prvog općinskog tužiteljstva od petka.

Naime, Posebne zakonske odredbe o postupku za kaznena djela organiziranog kriminala predviđaju da su podaci iz predkaznenog i istražnog postupka povjerljivi.

Novinar Gradiša Katić, bivši urednik dvotjednika Identitet, zabranjenog po uvođenju izvanrednog stanja nakon ubojstva premijera Đinđića, obuhvaćen je optužnicom protiv 44 optuženih za ubojstvo premijera i udruživanja radi neprijateljske djelatnosti.

Hina doznaje da urednici lista Kurir nisu željeli MUP-u Srbije željeli odati tko im je dostavio zapisnik o istražnom saslušanju bivšeg načelnika resora državne sigurnosti Radomira Markovića.

Pročitajte više