Ubojstvo Van Gogha: Marokanac pritvoren u Španjolskoj

ŠPANJOLSKI sudac Baltasar Garzon u utorak je preventivno pritvorio Marokanca Abdeladima Akudada zbog sumnje da pripada islamističkoj terorističkoj skupini sa sjedištem u Nizozemskoj koja je umiješana u ubojstvo nizozemskog redatelja Thea Van Gogha, doznaje se od pravosudnih izvora.

Kako se navodi u nalogu za pritvor koji je u utorak potpisao Garzon, Akudad je imao "vodeću ulogu" u islamističkoj skupini koja je ovih dana uništena u Nizozemskoj i kojoj je navodno pripadao i ubojica Thea Van Gogha, Mohammed Bouyeri.

Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova izjavilo je u četvrtak da su dvojica osumnjičenih islamističkih terorista koji su u srijedu pritvoreni u Den Haagu po završetku četrnaestosatne policijske akcije, bili povezani s Akudadom. Jedan od njih trebao se sastati s njim u Barceloni u listopadu 2003.

Akudad je u utorak tijekom ispitivanja opovrgnuo bilo kakvu povezanost s uništenom ispostavom u Nizozemskoj, doznaje se od dobro obaviještenog izvora. Kako navodi Garzon, on je bio "koordinator" nizozemske ispostave kojoj je pružao "logističku potporu".

U nalogu španjolskog suca govori se i o povezanosti između Akudada i člana skupine Ansar al Islam u Siriji, Mohsena Haybara za kojeg se tvrdi da je "zadužen za vrbovanje i financiranje djelovanja" mudžahedina koji se bore protiv američkih snaga u Iraku.

Pročitajte više