Ubrzo još jedno slobodno padanje satelita: Njemački Rosat "gađa nas" u studenom

NAKON što je obrušavanje NASA-inog satelita UARS na Zemlju prošlog tjedna izazvalo veliku pozornost svjetske javnosti, slična se stvar može očekivati i u narednim mjesecima, kada bi na Zemlju mogao pasti njemački satelit "Rosat".

Prema podacima Njemačkog zrakoplovnog i astronautskog centra (DLR), to će se najvjerojatnije dogoditi u studenom. Rosat je 1990. godine lansiran u orbitu na visinu od oko 550 kilometara. Satelit sa dva teleskopa, težak 2,4 tone, unio je revoluciju u rendgensku astronomiju.

Godine 1990. napravio je prvi rendgenski snimak Mjeseca, snimio je galaksiju Andromeda i prvi zabilježio rendgensko zračenje kometa. Osim toga, otkrio je brojne ostatke eksplozija supernove. Na osnovu podataka koje je prikupio, objavljeno je više od 8.000 znanstvenih publikacija.
  
Kako ističu stručnjaci iz DLR-a, satelit dužine devet i širine pet metara nema motor koji bi omogućio promjenu njegove putanje ili njegovo namjerno obaranje. "Najnovija istraživanja navode na zaključak kako bi oko 30 fragmenata ukupne težine 1,6 tona mogli dospjeti na površinu Zemlje", kazali su njemački znanstvenici.

Kao i u slučaju NASA-inog satelita, točno vrijeme ponovnog ulaska u atmosferu i mjesto pada za sada je nemoguće predvidjeti. Stručnjaci su ponovno istaknuli kako nema razloga za paniku, jer svake godine na Zemlju padne više tona svemirskog smeća.

Pročitajte više