Učenici iz Floride najavili marš na Washington: "Gubimo živote dok se odrasli igraju"

Screenshot, Video: CNN

UČENICI koji su preživjeli pucnjavu u školi na Floridi najavili su nacionalni marš na Washington. Zahtijevat će od političara da zakonski ograniče upotrebu oružja.


Učenici koji organiziraju marš izjavili su za američke medije kako su odlučni da pucnjava do koje je došlo u srijedu bude točka prekretnica u nacionalnoj debati oko oružja.

17 osoba ubijeno u napadu


U napadu je ubijeno 17 učenika i osoblja škole, a ta pucnjava je ujedno u najsmrtonosnija u školama SAD-a u posljednjih šest godina.

Jučer je održan prosvjed na kojem su okupljeni poručili političarima i predsjedniku Trumpu da se srame.

Trump je još prošle godine rekao kako se nikada ne bi uplitao u zabranu oružja te na pravo građana da posjeduju oružje.

Trump za kontrolu oružja i pucnjavu okrivio demokrate i FBI


U svojim prvim komentarima o kontroli oružja nakon pucnjave ovog tjedna, Trump je uspio okriviti demokrate rekavši kako se nisu pozabavili tim zakonom dok su bili u Kongresu tijekom početka mandata Baracka Obame.

Osim demokrata, dio krivice svalio je i na FBI jer nisu uočili signale za uzbunu prije same pucnjave. Podsjetimo, iz FBI-a su objavili kako nisu reagirali an prvi dojavu o Nikolasu Cruzu koji je počinio masakr u školi na Floridi.

Daans je pak Trump cijelu situaciju uspio povezati s tim da, prema njemu, FBI previše pažnje pridaje istrazi o vezama njegove kampanje s Rusima za vrijeme predizborne kampanje za predsjednika, pa ne stiže raditi ostale poslove.

Opet je rekao da nema suradnje s Rusijom i FBI-evcima poručio da se vrate osnovama pa da svi Amerikanci budu ponosni na njih.

Marš na Washington


Učenici koji planiraju marš su najavili svoju "March for Our Lives" kampanju.

Marš na Washington planiraju u srijedu 24. ožujka, a na maršu će zahtijevati da životi djeve i njihovih obitelji postanu prioritet zakonodavcima SAD-a. Žele da se tog dana i u drugim gradovima održe simultani prosvjedi.

"Gubimo živote dok se odrasli igraju", poručili su preživjeli.

Ovo je samo jedan od događaja nakon pucnjave koji su veliku pažnju poprimili na društvenim medijima. Jučer su učenici, roditelji i političari sudjelovali na skupu u Fort Lauderdaleu koji je bio jako emotivan.

Jedan od trenutaka koji je dobio najveći medijski odjek bio trenutak kada je učenica Emma Gonzalez s govornice napala predsjednika i ostale američke političare koji su primili donacije od moćnog lobija, Nacionalne udruge pušaka.

"Sram vas bilo"

"Ako mi predsjednik poželi prići i reći mi u lice kako je to bila grozna tragedija i kako se ništa ne radi po tom pitanju, rado ću ga pitati koliko je novca dobio od Nacionalne udruge pušaka", rekla je Gonzalez.

"Nije važno jer već znam. Trideset milijuna dolara", rekla je 18-godišnjakinja koja se referirala na donacije tijekom kampanje Donalda Trumpa.

"Svakom političaru koji je od njih dobio donacije - sram vas bilo", rekla je Gonzalez.

Prema podacima Centra za odgovornu politiku u SAD-u, spomenuta Udruga je za kampanju Donalda Trumpa potrošila 11.4 milijuna dolara te 19.7 milijuna dolara za kampanju Hillary Clinton.

Pročitajte više