Istarska županija: WC školjka nije propisana Pedagoškim standardom

Foto: Profimedia/GSSJDP

MEDIJI su prošli tjedan pokrenuli priču o čučavcima u školama na primjeru Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu. 

Dok su jedni bili zgroženi što djeca u najrazvijenijoj hrvatskoj županiji i dalje koriste čučavce u školi, drugi su isticali da su čučavci zapravo zdraviji od WC školjki.

>> Čučavci ili WC školjke, što kaže znanost?

Bez obzira na to, skupina pazinskih roditelja pobunila se protiv čučavaca, o čemu je izvijestio portal istra24, tako da je ova tema došla na red i u Istarskoj županiji, koja je osnivač škole. 

Istarska županija: Nije bilo potrebe mijenjati čučavce

Index se zato obratio Upravnom odjelu za obrazovanje, sport i tehničku kulturu, koji kao pročelnica vodi Patricia Percan. 

Zanimalo na je zašto dosad u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile čučavci nisu zamijenjeni WC školjkama. Takvo je stanje od izgradnje škole 1992., dakle, bilo je dovoljno vremena - tri desetljeća - da se to učini. 

"Čučavci u školskoj zgradi Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile u Pazinu do sad nisu zamijenjeni wc školjkama jer za to nije bilo potrebe, budući da su sanitarni čvorovi ispravni, te uređeni u skladu s važećim zakonskim propisima. Nastavno na Vaše pitanje i primjedbu da se imalo dovoljno vremena da se isti zamjene, pitamo se da li je navedena škola jedina u cijeloj Republici Hrvatskoj koja ima čučavce?" odgovorili su iz Istarske županije.

>> U srednjoj školi u Pazinu učenici koriste čučavce

"WC školjke nisu propisane Državnim pedagoškim standardom"

"Naime, ni Državnim pedagoškim standardom srednjoškolskog sustava odgoja i obrazovanja, ni Odlukom o utvrđivanju normativa prostora i opreme građevina škola, građevina školskih sportskih  dvorana i školskih vanjskih igrališta, niti bilo kojim drugim propisom nije propisana vrsta  sanitarnog uređaja koji se ugrađuje u wc kabinu, već se propisuje samo njihov broj", dodaju.

Nadalje kažu da Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije nije zaprimio zahtjev za sanaciju sanitarnih čvorova u Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu, ali da je upoznat s činjenicom da škola u WC kabinama ima čučavce. 

Istarska županija je osnivač 47 školskih ustanova

"Napominjemo i da Istarska županija, kao osnivač 47 školskih ustanova, skrbi za 80-ak školskih zgrada, što matičnih, što područnih škola. Radovi u svim školskim zgradama izvode se u skladu  s godišnjim Planom rashoda za materijal, dijelove i usluge tekućeg i investicijskog održavanja.

Procedura izvođenja radova u školskim zgradama je ista za sve škole i škole su s njom upoznate. Upravo iz navedenog razloga, Istarska županija ne podržava akcije toga tipa jer, ponavljamo, postoji jasno definirana procedura kad je u pitanju tekuće održavanje zgrada ustanova čiji smo osnivači", poručuju iz Županije.

U protekle dvije godine u spomenutu školu Istarska županija uložila je preko 370 tisuća kuna za sanaciju dijela krovišta, što je ocijenjeno kao prioritet, napomenuli su.

Sastanak s gradonačelnicom Pazina Suzanom Jašić

Gradonačelnica Pazina Suzana Jašić izjavila je da je inicirala sastanak sa Županijom o temi odgoja i obrazovanja. Što se događa s tim, jesu li sastanci održani i ako nisu, kada će biti? 

"Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Pazina i Upravni odjel za obrazovanje, sport i  tehničku kulturu Istarska županija godinama odlično surađuju.

Ujedno skrećemo pažnju da osnivač je Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Istarska županija, a ne Grad Pazin. Ipak, na  prijedlog gradonačelnice Grada Pazina Suzane Jašić u srpnju 2022. godine održan je sastanak  na temu aktivnosti Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile", odgovorili su iz Ureda za obrazovanje Istarske županije.

Ravnateljica potvrdila da nastavnici imaju WC školjke u toaletima

Index je tražio i očitovanje od ravnateljice Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile Suzane Poropat-Božac. Ona nam je otkrila da nastavno osoblje ne koristi čučavce, već u svojim toaletima ima WC školjke.

"Škola je izgrađena prije 30-ak godina i prema tadašnjem projektu ugrađeni su čučavci u učeničke sanitarije, dok su u ostalim sanitarnim čvorovima toaleti s WC školjkama. Sve sanitarije se uredno održavaju, čiste su i higijenski u redu", rekla je ravnateljica.

"Za zamjenu čučavaca potrebno je planirati i druge poslove (građevinske, keramičke, vodoinstalaterske i sl.) i za to je potrebno izraditi konkretan troškovnik. Naravno da je naš Osnivač informiran o želji učenika da se čučavci zamijene i vjerujem da će se iznaći sredstva za tu namjenu", poručila je.

Povijest pazinske Gimnazije

Pazinska Gimnazija i strukovna škola jedna je od važnijih obrazovnih institucija u Istri. Ima slavnu povijest jer je sljednica prve gimnazije istarskih Hrvata, osnovane krajem 19. stoljeća.

Nakon dugogodišnje i uporne borbe, u koju su se od početka uključili mnogi istarski preporodni prvaci Matko Laginja, Vjekoslav Spinčić, Dinko Vitezić, biskup Juraj Dobrila, Dinko Trinajstić, Šime Kurelić i drugi, 1899. godine u Pazinu je otvorena Carsko-kraljevska velika državna gimnazija, prva srednjoškolska ustanova istarskih Hrvata. 

Danas je to škola koja funkcionira na bazi 27 razrednih odjela, od čega 12 razrednih odjela u gimnaziji, 4 u zanimanju tehničar za elektroniku, 4 u zanimanju upravni referent, 4 u zanimanju komercijalist te 3 u zanimanju elektromehaničar. Škola raspolaže s 25 učionica, od čega 6 učionica služi isključivo za vježbe i praktičnu nastavu. I svi učenici koriste čučavce.

Pročitajte više