Učenici u Srbiji plesali na pjesmu koja slavi masakre u BiH

Screenshot: Nova.rs

NA ZAVRŠNOJ priredbi učenika četvrtih razreda Osnovne škole Vasa Stajić iz Novog Sada, djeci je puštana pjesma Ne volim te Alija, zato što si Balija u kojoj se raspiruje nacionalna mržnja prema Bošnjacima.

Na videosnimci koja se pojavila na društvenim mrežama vidi se kako desetogodišnjaci plešu uz stihove kojima se veličaju ratni zločini u Bosni i Hercegovini.

Prema saznanjima Nove.rs, u pitanju je bila završna priredba svih četvrtih razreda osnovne škole na kojoj je prisustvovalo stotinjak djece i četiri učitelja.

Plesala i učiteljica

Na snimci se vidi kako djeca počinju plesati na pjesmu Oj, Alija odnijela te voda … i kako im se kasnije pridružila učiteljica i pozvala ih da plešu u "vlakić". Kada su počeli stihovi u kojima se nabrajaju gradovi gdje su počinjeni ratni zločini, učiteljica je također počela plesati.

Djeca su se tako veselila uz stihove u kojima se slavi zločin nad tisućama Prijedorčana koji su ubijeni, nestali ili završili u logorima, podsjeća na "pobjedu" u Kozarcu, koji je bukvalno sravnjen sa zemljom, i veliča sudbina Višegrada, u kom su Bošnjaci spaljivani na živim lomačama.

U pjesmi se dalje spominju sva mjesta u kojima su počinjeni najgori ratni zločini u BiH i gdje je ubijena desetina tisuća ljudi. Na svu sreću, piše Nova.rs, većina četvrtaša nije znala riječi ove pjesme niti su, očigledno, bili svjesni o čemu ona govori.

"Nažalost, ova pjesma je puštena bez ičije suglasnosti"

Ravnateljica škole Zorica Đurić kazala je kako se radi o nesmotrenom incidentu i da nitko od prisutnih učitelja nikada nije ni čuo sporne stihove, a kamoli ih puštao djeci.

"U priredbi su sudjelovala djeca iz četiri razreda i postojao je dogovor da svaki razred ima pravo na po tri pjesme. Pjesme su sami birali i puštali učenici i većina je bila potpuno primjerena njihovom uzrastu", kazala je Đurić.

"Nažalost, ova pjesma je puštena bez ičije suglasnosti, ali od buke i galame koju su učenici stvarali, nitko od učitelja nije ni mogao čuti riječi", rekla je ravnateljica i dodala kako nitko iz kolektiva OŠ Vasa Stajić ne podržava govor mržnje.

"U pitanju su učitelji s višegodišnjim iskustvom, mnogi od njih su pred penzijom i nitko od njih nije ni čuo za ove stihove, a kamoli da bi ovakav sadržaj puštao učenicima. Nažalost, mi ne možemo utjecati na to što djeca slušaju kod kuće i što im roditelji puštaju", kazala je Đurić.

Pročitajte više