Udruga Domino: Klečavcima su se pridružili i iskusni poljski aktivisti

Foto: Pixsell/Josip Regovic

Danas se održala deseta po redu Tiha misa, odnosno skupna intervencija umjetnice Arijane Lekić-Fridrih kao protuprosvjed muškarcima inicijative "Muževni budite" koji su organizirali klečanje i molitvu krunice na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu.

Udruga Domino, organizacija civilnog društva sa sjedištem u Zagrebu koja djeluje u područjima kulture na lokalnoj i međunarodnoj sceni, u priopćenju navodi da je prošle godine u 12 hrvatskih gradova ubijeno 13 žena, a ove godine već četiri, dok se istovremeno održavaju skupovi koji dodatno potiču neravnopravni položaj žena u društvu.

"Kroz simboliku molitve krunice zazivaju dodatnu neravnopravnost žena"

"Femicid ne poznaje niti jedan zakon u regiji, a Hrvatska je treća u EU po broju ubojstava žena. Femicid se može smatrati krajnjim oblikom nasilja nad ženama. Problem blagog sankcioniranja počinitelja i zaštite žrtava ostaje neriješen. Istovremeno, svake se prve subote u mjesecu odigravaju nakaradni skupovi koji kroz simboliku molitve krunice zazivaju dodatnu neravnopravnost žena", navodi udruga.

"Danas, deset mjeseci nakon prve Tihe mise duboko smo razočarani nedovoljno odlučnom društvenom reakcijom na sustavno sipanje poruka mržnje skupine muškaraca prema ženama i činjenice da smo došli do političke situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava", dodaje.

"Među klečavcima su i iskusni poljski aktivisti"

"Ne radi se o skupini muškaraca koji 'mirno mole krunicu', radi se o organiziranoj akciji koja seže toliko daleko da se našim 'Vitezovima' na trgovima diljem Hrvatske pridružuju, već iskusni, poljski aktivisti. Danas kad znamo da iza ovih 'molitvi' stoji Zaklada Ordo Iuris ne moramo se pitati koju budućnost nam spremaju", navodi Domino.

"Na nama kao odgovornim građanima i građankama jest da upozorimo i DESETI put na javnu, organiziranu i plaćenu kampanju koja zaziva nejednakost koja nam je zajamčena Ustavom - bez obzira što se odvija u formi ‘molitve’ krunice. Svaki građanin i građanka ove zemlje imaju pravo prijaviti skup ukoliko poruka skupa ne narušava i ne zatire tuđu slobodu", dodaje.

Pročitajte više