Udruga franak traži kamate manje za tri posto i da se svi krediti obračunavaju u kunama

UDRUGA franak ponovno su danas upozorili na težak položaj svojih članova, navodeći kako je dio od 125.000 korisnika kredita u "švicarcima" doveden do samog ruba egzistencije, dok je drugima drastično narušen životni standard.

Iz udruge zahtijevaju da se kamate na kredite bez obzira na namjenu smanje za tri posto i da se svi krediti obračunavaju u kunama. Također, traže da glavnice kredita prilikom konverzije iz "švicarca" u kunu budu jednake onima u trenutku sklapanja ugovora.

"To su početne pozicije koje bi udruga zauzela u pregovorima s bankama, ako bi pristale na pregovore. Ispunjenja ta tri zahtjeva donijelo i znatno olakšanje korisnicima kredita u švicarskim francima, ali i u eurima", kazao je na konferenciji za novinare predsjednik udruge franak Božo Ivošević.

Jedna od čelnica udruge Brankica Ivanković smatra da će balon-kreditima banke dodatno zaraditi "zbog kretanja tečaja i zaračunavanja dodatne kamate prigodno nazvane naknadom" te da za to nema jamstva i da će tečaj franka pasti.

Udruga se za pomoć obratila i predsjedniku Republike Ivi Josipoviću te ga pozvala da reagira i očituje se je li pravedno da su dužnici u francima nakon nekoliko godina redovne otplate dužni više nego na početku, a rate su veće u prosjeku za 80 posto, prenosi HRT.

Pročitajte više