Udruga Franak ukazuje na još nepravilnosti oko konverzije: "Banke evidentno krše zakon"

Foto: Shutterstock

UDRUGA Franak upozorila je u ponedjeljak na dodatne probleme koji, kako kažu, proizlaze iz manjkavosti zakonskih odredbi o konverziji kredita u 'švicarcima' te postupanja banaka, a čijim uklanjanjem "konačno više ne bi bilo nikakvih primjedbi".

Riječ je o osam primjedbi i prijedloga, poput prijedloga da se produlji rok potrošaču za prihvat izračuna konverzije, "zbog niza nepravilnosti koje su se pojavile u ponudama konverzije", kaže se u priopćenju Franka.

"Banke krše zakon"
 
Iz te udruge ukazuju i da banke, po njihovu mišljenju, "evidentno krše zakon ne priznajući svim dužnicima status klijenta", kao i da, kako kažu, "Sberbank manipulira kupovnim i prodajnim tečajem za izračun početne glavnice u eurima".
 
Kažu i da je potrebno propisati rok u kojem banka po prihvatu konverzije mora s potrošačem zaključiti aneks ugovora, ali i dodatno regulirati da su ništetne sve ugovorne odredbe koje općenito ne spadaju u konverziju odnosno derogiraju prava potrošača.

Potrebno je, drže u Franku, i detaljnije regulirati pitanje otkazanih kredita te omogućiti da se oni mogu reprogramirati i dalje otplaćivati, pa čak i uz otpis zateznih kamata, jer do otkaza ne bi došlo da je konverzija provedena na vrijeme.
 
Upozoravaju i na potrebu da se urede obveze između banke i vjerovnika koji je preuzeo naplatu dugovanja (prodaja, ustup duga, osiguranje) te navode da bi najjednostavnije bilo da banke koje su bile vjerovnici naprave potrebne izračune i anekse, "jer je upitno koliko su novi treći vjerovnici koji nisu banke, sposobni pripremiti sve potrebne materijale za konverziju".
 
"Nezakonite marže"

Konačno, navode da se u konverziji kao ključan i najveći problem pojavio problem točnosti kamatnih stopa po kojima se izračunava konverzija, a vezano uz to pojavljuje se i "problem visokih fiksnih marži koje su nezakonite, jer su utemeljene na kamatnim stopama koje su nezakonito povećavane".
 
"U skladu s time, potrebno je obvezati HNB da u roku od 15 dana objavi sve podatke o kamatnim stopama za sve vrste kredita u eurima za sve banke koje ulaze u postupak konverzije od 2002. do danas. Potrebno je uskladiti taj rok s produljenjem roka za prihvat konverzije. Pozivamo HNB i da bez odgađanja uputi svoje supervizore u poslovne banke radi utvrđenja i provjere podataka o kamatnim stopama koje su banke javno objavile na svojim web stranicama i po kojima provode konverziju", stoji u priopćenju Udruge Franak.
 
Ako bi se sve predloženo provelo "konačno više ne bi bilo nikakvih primjedaba na regulativu, nego bi samo valjalo nadzorom utvrditi krše li banke propise", zaključuju u Franku.

Pročitajte više