Pitali smo udrugu Hrabro dijete: Zašto ste pokrenuli ovrhu protiv roditelja Nore Šitum?

Foto: Boris Šćitar, Ivica Galović/Pixsell, Index

UDRUGA Hrabro dijete, koja je novac prikupljen za liječenje Nore Šitum trošila na svoje plaće, regrese i božićnice zadala je novi udarac roditeljima preminule djevojčice Nore. Pokrenuli su nad njima ovrhu potražujući 200.000 kuna sudskih troškova zbog spora koji su roditelji Nore Šitum izgubili.

Roditelji preminule Nore su, naime, tražili da se Udruzi Hrabro dijete zamrznu sredstva prikupljena za Norino liječenje kako ga dalje ne bi mogli trošiti. Međutim, prije dvije i pol godine Vrhovni sud donio je pravomoćnu presudu kojom se Udruzi Hrabro dijete dopušta raspolaganje prikupljenim novcem.

Roditelji malene Nore, Đana Atanasovski i Ivica Šitum, uložili su žalbu na tu odluku Ustavnom sudu. Međutim, Ustavni sud ni nakon dvije i pol godine nije donio odluku, iako je to bio dužan napraviti u roku od pola godine.

>>OTKRIVAMO Kako Zaklada Hrabro dijete troši novac za bolesnu djecu: Isplaćuju si božićnice, naknade..

>>Udruga Hrabro dijete primila 65.000 kuna za Enu Šarac; Majka: Nismo ni znali za to, ni dobili novac

>>Pregledali smo bankovne izvode: Evo kome se sve isplaćivao novac prikupljen za malu Noru

>>Pokrenuta ovrha nad roditeljima Nore Šitum: Moraju platiti 200.000 kuna

"Jučer sam dobila plaću, nisam je mogla podići"

Istovremeno, Norinim roditeljima stigao je novi šok. Udruga Hrabro dijete ovršila ih je za 200.000 kuna sudskih troškova, što su Norini roditelji jučer saznali.

Razgovarali smo s Đanom Atanasovski koja je duboko potresena nastavkom događanja koji ponovno pokazuju da ne živimo u pravnoj državi.

"Jučer sam dobila plaću i otišla sam je podići na bankomat, međutim kad sam pokušala podići novac, nisam uspjela. Potom mi je kartica odbijena u dućanu. Nisam znala što se događa pa sam došla doma i preko sustava e-građanin vidjela da je protiv nas Udruga Hrabro dijete pokrenula ovrhu na 200.00 kuna sudskih troškova", rekla nam je kratko Đana.

Ona i suprug Ivica Šitum podstanari su i roditelji malog dječaka, a Udruga Hrabro dijete ostavila ih je bez sredstava za život.

Tajnik Udruge bez komentara

Kontaktirali smo tajnika Udruge Hrabro dijete Harisa Kapetanovića koji nam ništa nije htio reći. Pitali smo ga zašto su sad pokrenuli ovrhu nad Đanom i Ivicom, a ne prije dvije i pol godine, kad je Vrhovni sud donio odluku.

"Nemam komentara", to su jedine riječi koje je Kapetanović ponavljao na naša pitanja.

Razgovarali smo i s odvjetnikom Udruge Hrabro dijete Mijom Kladarićem koji nam je rekao da on nije pokrenuo ovrhu, ali kaže da je znao za nju.

"Moja stranka imala je pravo sama pokrenuti ovrhu. Ja je nisam pokrenuo. Oni su me prije toga zvali i mi smo razgovarali o tome. Pitali su me mogu li pokrenuti ovrhu nad Šitumima i ja sam rekao da mogu. Donesena je pravomoćna presuda u korist Udruge Hrabro dijete i imali su je svako pravo pokrenuti", rekao nam je Kladarić.


Pokušali smo doći i do Jasminke Žužić koja je godinama bila predsjednica Udruge i Zaklade Hrabro dijete, ali nije se javljala na poziv.

Novac je Udruga trošila na ćevape, regrese, božićnice

Podsjetimo kako su Udruga i Zaklada novac prikupljen za Noru Šitum trošili na sebe, što je Index prvi razotkrio.

Dodajmo još kako je Index prije godinu i pol poslao upit Ustavnom sudu, tražeći da nam odgovore zašto još nisu donijeli odluku u ovom sporu, ali nam nisu odgovorili. Danas smo ponovili upit i čekamo njihov odgovor.

Tražili smo i od ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića komentar na cijelu priču jer je Bošnjaković bio na premijeri filma Roberta Zubera "Život od milijun dolara" koji razotkriva prljave poslove Udruge Hrabro dijete.

Ministar je nakon premijere filma rekao da ne zna zašto nitko nije utvrdio kako je to moguće da jedna humanitarna udruga ima tolike troškove.

Podsjetimo kako je Index razotkrio kako je Udruga Hrabro dijete cijelo vrijeme nesmetano trošila novac prikupljen za liječenje Nore Šitum, ali i za liječenje Ene Šarac, kojoj do danas nisu isplatili novac prikupljen za nju.

U Udruzi Hrabro dijete pravdali su se da Ena Šarac nikad nije pismeno zatražila isplatu tog novca, iako su svjesni da su građani novac prikupljali za nju, a ne za privatne svrhe Udruge.


Udruga Hrabro dijete 2013. sakupljala je novac za liječenje djevojčice Nore Šitum u Americi, a još uvijek nisu otkrili koliko je točno skupljeno i koliko je još novca ostalo na njihovu računu.

Institucije ništa nisu napravile

Cijelo vrijeme čelnici Udruge na čelu s Jasminkom Žužić izlazili su u javnost s različitim podacima: najprije su rekli da se prikupilo 2 milijuna kuna, pa 3 da bi na kraju rekli da se prikupilo 4 milijuna kuna za Norino liječenje.

Unatoč tome što smo razotkrili da je Udruga, a potom i istoimena Zaklada nastavila trošiti novac, državne institucije ništa nisu napravile.

Ministarstvo financija prije godinu i pol dana odgovorilo nam je da pokreću financijski nadzor nad njima, no do danas ništa nije poduzeto.

Odnosno, korake je poduzela samo Udruga Hrabro dijete tako da su ovršili Norine roditelje koji su doživjeli najveću tragediju izgubivši dijete. Danas Norini roditelji imaju malo dijete i žive kao podstanari, a Udruga Hrabro dijete ovim postupkom ostavila ih je bez sredstava za život.

Samo zato što su se usudili ukazati na kriminal koji je počinjen u Udruzi Hrabro dijete.

Otkrili smo da su Udruga i Zaklada Hrabro dijete novac prikupljen za Noru trošili za isplatu plaća predsjednice Udruge Jasminke Žužić i tajnika Harisa Kapetanovića, za njihove božićnice, regrese, ručkove i pića. Međusobno su Norin novac Jasminka i Haris međusobno dijelili jedno drugome i svojim supružnicima kao donacije, o čemu je Index prvi pisao.

Za kraj dodajmo kako tajnik Udruge Haris Kapetanović već 4,5 godine prima plaću od novca kojeg su građani uplatili za liječenje Nore Šitum i Ene Šarac. Novcem od sudskih troškova za koje su stavili ovrhu osigurat će se i dalje sredstva za Kapetanovićevu plaću.

Pročitajte više