Udruga poslodavaca: Nije vrijeme za zaustavljanje investicija

Foto: Pixsell

HRVATSKA udruga poslodavaca (HUP) reagirala je na odluku vlade o ograničavanju korištenja sredstava iz državnog proračuna i poručila je da troškove treba racionalizirati u drugim područjima, a ne zadirati u procese digitalizacije i provedbe EU projekata.

"Kako bi se u ovim izazovnim trenucima održala likvidnost poduzetnika i održale pristigle investicije, a s obzirom na to da javni subjekti i naručitelji u RH čine značajan udio ukupne ekonomske aktivnosti, nužno je i u krizi nastaviti javnim investicijama i nabavom kao jednim od pokretačima gospodarstva", stoji u priopćenju HUP-a.

"Investicije su jedina poluga koja može pokrenuti oporavak gospodarstva. Obustavom javnih poziva i nabava značajno oslabljujemo tu polugu što će produljiti krizu i povećati njene negativne efekte. To nam ujedno govori i iskustvo iz prethodne krize kada je dokazano da su mjere štednje na investicijama u većini država članica EU negativno utjecale na brzinu gospodarskog oporavka", rekao je Boris Drilo, predsjednik HUP-ICT Udruge.

Drilo je dodao da je Hrvatska u krizi oko koronavirusa napravila "kvantni skok" po pitanju digitalizacije za što bi joj inače trebali mjeseci, a možda i godine.

"To je kapital koji sada moramo iskoristiti i još više ubrzati pojednostavljenje i digitalizaciju poslovnih procesa kao i uvođenje novih e-usluga. Ovo je najveća i možda jedina prilika koja dolazi iz ove krize i ne smijemo je propustiti", rekao je Drilo.

Pročitajte više