Udruga roda traži od Hebranga da humanizira porođaje i liječenje djece

UDRUGA Roditelji u akciji "Roda" zatražila je danas od ministra zdravstva Andrije Hebranga da učini sve kako bi se humanizirali porođaji i liječenje djece u Hrvatskoj.

U otvorenom pismu Hebrangu "Roda" ističe da su nakon dvije godine rada udruge i sastanaka s nizom odgovornih osoba vidljivi samo minimalni pomaci.

"Molimo vas da prekinete praksu kršenja prava rodilja kao pacijentica, razdvajanja majke i djeteta odmah nakon porođaja, nemogućnosti da majke i dijete borave zajedno u rodilištu, nemogućnosti da roditelj uza sebe ima blisku osobu tijekom porođaja, nemogućnosti da roditelji budu uz dijete tijekom djetetova boravka u bolnici, i općenito postupaka koje Europa više ne poznaje", kaže se u pismu.

"Roda" poručuje kako više ne može čekati da se prikupi novac za luksuzne uvjete u rodilištima i bolnicama, jer se mnogo može napraviti promjenom stava i uvažavanjem rodilja, djece i roditelja te poštivanjem njihovih prava.

Udruga stoga poziva ministra Hebranga da zaustavi traumatična iskustva rodilja, djece i roditelja, te se zahvaljuje svim zaposlenima u zdravstvu koji su prepoznali navedene probleme i vlastitim angažmanom pridonijeli humanijem liječenju i pravima pacijenata.

Pročitajte više