Udruga "roditelja odgojitelja": Za svako dijete neupisano u vrtić tražimo 150 eura

Screenshot: HRT

Nakon što je Visoki upravni sud proglasio zakonitom odluku o ukidanju mjere roditelji odgojitelji, roditelji najavljuju ustavnu tužbu. Danas su ponovno prosvjedovali pred Gradskom skupštinom, a pred njezinim vratima postavili tisuću papučica kao upozorenje da u ionako pretrpanim vrtićima neće biti mjesta za njihovu djecu.

Zatražili su novčanu naknadu od 150 eura za svako neupisano dijete, kako bi se roditeljima olakšalo pronalaženje drugih rješenja za čuvanje djece, javlja HRT.

"Nedostatak vrtića je problem Grada, a ne samo roditelja. Postavljamo pitanje: koje rješenje nudi gradska vlast? Mi nudimo jedno. Tražimo da Grad Zagreb uvede naknadu za svako neupisano dijete. Neke lokalne jedinice to imaju, pa zašto ne bismo dobru praksu preslikali?", kazala je Ana Marija Barbarić Lacko, predsjednica Hrvatske udruge roditelja odgojitelja.

Dolenec: Dali smo maksimum

Dogradonačelnica Danijela Dolenec kaže da Grad Zagreb već radi sve što može.

"Mislim da je to prijedlog koji ima ogroman fiskalni mogući učinak. Naša je obaveza, uz izgradnju vrtića, povećali smo subvencije privatnim i vjerskim vrtićima, kako bi oni koliko mogu odgovorili na povećane kapacitete. I jesu već ove godine i očekujemo da to bude više na jesen.

Također, Grad Zagreb subvencionira i obrte dadilja i povećan je njihov broj i bit će sljedeće godine. To je maksimum koliko možemo", kazala je Dolenec.

 

Pročitajte više