Udruga sjena: Osobe s invaliditetom više neće moći birati asistenta

SUTRA će se na Trgu sv. Marka održati prosvjed osoba s invaliditetom i roditelja djece s poteškoćama u razvoju. Razlog je nacrt Zakona o osobnoj asistenciji koji je trenutno u javnoj raspravi. O novom zakonu, koji se čeka već 15 godina, na N1 televiziji govorila je predsjednica Udruge Sjena i roditelj-njegovatelj Suzana Rešetar.

“Sigurno je jedan od razloga taj što se na taj zakon čeka 15 godina i što smo mi nakon 15 godina strpljivosti dobili nešto što je skandalozno. Na prvo čitanje, Zakon je nespojiv s realnim i stvarnim životom osoba s invaliditetom. Gubi se interes krajnjeg korisnika i zakida se u nekim točkama pravo i usluga koje su osobe s invaliditetom dosad imale”, kaže Rešetar i naglašava kako je jedna od stvari koja se ukida pravo na asistenciju onim osobama s invaliditetom čiji roditelji imaju status roditelja njegovatelja.

Imovinski cenzus

Jedan od uvjeta da bi osoba s invaliditetom dobila osobnog asistenta taj da je ta osoba nezaposlena, a Rešetar ističe da je to samo jedan od suludih uvjeta u novom zakonu.

“Oni se hvale da je povećana satnica, pa će satnica biti od 4-8-16 sati, ali uvjet da osoba dobije osobnog asistenta na 16 sati je da su samci i da su nezaposlene osobe”, objašnjava Rešetar i dodaje da time dovodimo u pitanje malu populaciju od svega 2 posto osoba s invaliditetom koje su zaposlene u jako nezgodan položaj.

“Moram napomenuti da će tu asistenciju participirati svi i da je to opet uvođenje imovinskog i dohodovnog cenzusa”, kaže Rešetar i dodaje da je zabrinjavajuć i pravilnik koji bi se trebao donijeti nakon donošenja zakona te strahuje da bi mogao biti na štetu osoba s invaliditetom.

Zakon predviđa rast broja osobnih asistenata za skoro 9 tisuća. Rešetar smatra da je taj broj nerealan. “Mi i sad teško nalazimo osobe koje će biti osobni asistenti osobama s invaliditetom. Ljudi traže osobne asistente preko svih mogućih kanala. Ja zbilja ne znam gdje će ministar Piletić pronaći 9000 osoba za taj posao. Spominje se i nekakvo obrazovanje i školovanje, a onda tko će to obrazovanje provoditi i na kraju i platiti”, kaže Rešetar.

Uređenje radnog mjesta asistenta

Na pitanje hoće li veliko povećanje plaće privući osobe da postanu osobni asistenti Rešetar kaže da što se tiče samog posla da se to treba gledati po određenim razinama.

“Ako su teškoće osobe s invaliditetom teže, onda i osobni asistent ima više posla. Ono što bismo mi iz udruge Sjena htjeli je da to zanimanje osobnog asistenta počne biti poželjno na tržištu, jer je to jako odgovoran posao. Nadam se da će kvalitetno biti uređen radno-pravni odnos da se zna koja prava te sobe imaju, ali i koje obveze”, kaže Rešetar.

Kaže i da će vještačenje prolaziti osobe kojima bi se trebala pružati asistentura. “Ja zbilja ne znam kako oni misle izvesti, tko će i koji zavod će provesti u realnom roku”, kaže Rešetar i dodaje da se sad čeka godinu dana za nekakvo vještačenje.

Zakon je kritizirala i pravobraniteljica za prava osoba s invaliditetom. Rešetar kaže da je to kritizirala jer je protivan konceptu neovisnog življenja. “Ima jedna stavka koja kaže da osoba s invaliditetom može birati korisnika usluge, ali ne i osobnog asistenta koji će tu uslugu provoditi. Mi moramo znati da osobe s invaliditetom imaju dostojanstvo kao i svi mi drugi i da naravno imaju pravo izabrati osobu koja će cijeli dan skrbiti o njima i pomoći im oko njege i koji će zadirati u nekakvu intimu. Ovim zakonom to nije dopušteno. To je nešto što se dira u taj koncept neovisnog življenja jer osoba s invaliditetom više neće imati pravo ni odabrati osobu koja će mu pomagati u svakodnevnom životu”, kaže Rešetar.

Pročitajte više