Udruga "Zviždač": Carinarnica Slavonski Brod nanijela državi višemilijunsku štetu

PREDSJEDNICA udruge "Zviždač" Vesna Balenović i nova "zviždačica" Tatjana Jakšić danas su rekle kako pojedinci iz špedicije Intereuropa i Carinarnice Slavonski Brod krivotvore uvozno-izvoznu dokumentaciju, krše carinske propise i međunarodne ugovore.

Upozoravaju kako je tako državni proračun oštećen za više milijuna kuna. Bivša djelatnica brodske poslovnice Intereuropa Tatjana Jakšić rekla je da je tijekom 2008. godine upozoravala nadređene da se protuzakonito dodjeljuju certifikati EUR1, a time se omogućavalo oslobađanje od plaćanja carinskih davanja kupcima u Europi.

Europska komisija bi Hrvatsku mogla pitati o ovom slučaju

Carinarnica u Slavonskom Brodu je davala certifikate robama iz trećih zemalja, iako ih smiju dobiti samo one iz EU. "Zviždačice" tvrde kako je time netko protuzakonito namaknuo veliku dobit, a oštećene su i europske zemlje pa bi Hrvatska mogla dobiti i zahtjev Europske komisije o ovom slučaju.

Jakšić kaže kako je ove malverzacije vrlo lako utvrditi jer je roba ostavila brojne tragove u poslovnoj dokumentaciji inozemnih dobavljača, naručitelja robe, špedicije, carine, transportera i krajnjih kupaca robe. Udruga "Zviždač" traži od Državnog odvjetništva i policije pokretanje istrage u Intereuropi u Carinarnici u Slavonskom Brodu.

Tatjana Jakšić dobila otkaz

Kao i u ranijim sličnim slučajevima otkrivanja kriminala od strane zaposlenih u poduzećima, tako je i Tatjana Jakšić od svojih nadređenih dobila otkaz 1. siječnja 2009. godine. Iz udruge traže da se otkaz proglasi ništavnim, a Tatjana Jakšić vrati na posao.  

Pročitajte više