Udruge koje okupljaju studente s invaliditetom pozvale mlade da im se pridruže

Udruga slijepih i slabovidnih studenata "Šišmiš" i Udruga studenata s tjelesnim invaliditetom "Korak", koje okupljaju ukupno oko 120 studenata s invaliditetom, predstavile su danas projekte namijenjene svim mladima s invaliditetom kojih je u Hrvatskoj, prema procjenama tih udruga, oko 20 tisuća.

Na konferenciji za novinare predstavnici tih udruga pozvali su mlade s invaliditetom da se uključe u njihove edukativne projekte, poput Kluba mladih s invaliditetom, umjesto da se izoliraju od društva i bezrazložno sjede kod kuće sami.

Predsjednica udruge "Šišmiš" Nikolina Udiljak istaknula je kako su mladima s invaliditetom namijenjene razne edukativne radionice, poput priprema na razgovor za dobivanje zaposlenja, razvijanje osobne svijesti i slično, a kako bi se lakše nosili s invaliditetom i bolje uključili u društvo. Naglasila je i individualni rad s mladim ljudima s invalidnošću, koji su često stalno kod kuće i nikamo ne izlaze, a kako bi ih se potaknulo na što veću uključenost u svakodnevni život.

Prema riječima Marijane Blažanović iz udruge "Korak", namjera je mlade s tjelesnim invaliditetom osvijestiti i pomoći im pri traženju posla. Kao poseban projekt najavila je pokretanje kluba diplomiranih studenata s invaliditetom kojima je teško kasnije naći posao. Zapošljavanje mladih s invaliditetom dosta je teško i zbog toga što su za nepoštivanje zakona, koji nalaže da na svakih 50-ak zaposlenih treba biti jedna osoba s invaliditetom, propisane smiješno niske kazne, ocijenila je. Njih poslodavci često radije plaćaju umjesto da zaposle takvu osobu, dodala je Blažanović.

Voditeljica ureda za studente i koordinatorica ovih akcija Svjetlana Marion istaknula je projekt prilagodbe literature slijepim studentima i đacima. Udžbenika na Brailleovu pismu nema dovoljno, a uz njihovu pomoć studenti i učenici lakše se uključuju u nastavu, rekla je Marion, dodavši da je, prema njihovim procjenama, slijepo oko 120 učenika u Hrvatskoj.

(Hina) xaš yaz

Pročitajte više