Udruge rektoru Bjelišu: Zaštitite studente Hrvatskih studija koji žele provesti blokadu

UDRUGE koje se bore za ljudska prava u otvorenom pismu rektoru Aleksi Bjelišu zatražili su da prekine diskriminaciju koju trpe studeniti koji žele provesti miran prosvjed na Hrvatskim studijima. Udruge koje su se uključile u ovu akciju su Centar za mirovne studije, Babe, CESI i Kuća ljudskih prava.

U njemu navode kako su tim studentima zaključavanjem zgrade fakulteta oduzeta prava koja im jamči Zakon o suzbijanju diskriminacije koji zabranjuje diskriminaciju temeljenu na "političkom ili drugom uvjerenju". "Nedvojbeno se može utvrditi kako zabrana ulaska od strane uprave Fakulteta u zgradu Hrvatskih studija onim studentima i studenticama koji imaju uvjerenje da su za besplatno školstvo i da taj cilj žele postići građanskim prosvjedom - blokadom predstavlja klasičan primjer direktne diskriminacije", stoji u otvorenom pismu udruga rektoru Bjelišu te se dodaje  kako postoje i dokazi da se sustavno uznemiruju studenti koji su protiv blokade i to sastavljanjem njihovih popisa i verbalnim vrijeđanjem.

"Studenti za vrijeme blokade ne čine kaznena djela"

Udruge navode i kako ne stoji argument Fakulteta da oni samo pokušavaju spriječiti kaznena djela koja bi studenti u blokadi počinili. "Iz ostalih prosvjeda studenata i studentica diljem Hrvatske vidljivo je da studenti za vrijeme blokade ne čine niti kaznena niti prekršajna djela te im to brani i kodeks ponašanja koji su usvojili, a štoviše sam Fakultet nije upotrijebio sredstva primjerena i nužna cilju već je priskočio represivnoj mjeri zaključavanja fakultetske zgrade i selektivnom pristupu studenata u zgradu", tvrde udruge te dodaju kako je nedopustivo da studenti ne mogu ući na Fakultet zbog svog političkog ili drugog uvjerenja.

Od rektora Bjeliša traže da odmah učini sve kako bi se prestalo s diskriminacijom studenata na Hrvatskim studijima. Od Pučkog pravobranitelja i Državnog odvjetništva  zahtijevaju reakciju na ovu povredu ljudskih prava i diskriminacije jednog dijela studenata.

I.Kri.
Foto: Boris Kovačev/Cropix

Pročitajte više