Udvaranje hijena poučno za ljude

NJEŽNO udvaranje, a ne agresivnost, najbolji je način osvajanja ženskih srdaca, zaključak je istraživanja britanskih i njemačkih znanstvenika o spolnom ponašanju hijena.

Oni su istraživali taktike udvaranja između pripadnika tri čopora pjegavih hijena u nacionalnom parku Serengeti u Tanzaniji.

Mužjaci, koji su se ponašali prijateljski i nenasilno, imali su više sreće s ženkama, objavio je stručni časopis "Proceedings of the Royal Society". Oni, pak, koji su pokušali na silu ovladati ženkama prošli su lošije.

"Otkrili smo nevjerojatno puno načina udvaranja između članova velikih čopora hijena. Mnogi misle da ženke za parenje biraju dominantne mužjake, no studija pokazuje da to s hijenama nije slučaj", rekao je Marion East sa Instituta za istraživanje divljine u Berlinu.

"Što su mužjaci hijene nježniji i što se više trude oko ženki, one su im sklonije", dodao je.

Ženke se osobito dojmilo "timarenje, pozdravljanje i prijateljski pokreti tijela". Dugotrajno praćenje partnerice ili odvraćanje njezine pozornosti od drugih mužjaka smatra se lošim, zaključuju znanstvenici.

Dodatni udarac muškom samopouzdanju jest i to da neki mužjaci uopće nisu prepoznali da su ženke plodne i spremne za parenje, a neke od njih parile su se više partnera, kako bi onemogućile dominantnog mužjaka da se jedino on pari i osigura potomke.



Pročitajte više