Udžbenik povijesti zabranjen jer je smetao Markićki. Autor odgovara za Index

Petar Macek, Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izbrisalo je iz Kataloga odobrenih udžbenika izdanje Zašto je povijest važna? za četvrti razred srednje škole.

Zbog primjedbi različitih dionika iz sustava odgoja i obrazovanja na udžbenik povijesti za učenike četvrtog razreda gimnazije autora Miljenka Hajdarovića, Vedrana Ristića i Nikice Torbice, čiji je nakladnik Profil Klett, Ministarstvo je od Agencije za odgoj i obrazovanje zatražilo provjeru navoda iz različitih predstavki, što je Agencija i napravila, poručili su iz Ministarstva.

Temeljem mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje, na temelju članka 15. stavka 2. Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu, ministar znanosti i obrazovanja donio je Rješenje o brisanju spomenutog udžbenika iz Kataloga odobrenih udžbenika, navode iz Ministarstva. 

Ministarstvo nije dalo pojedinosti o tome zašto je promijenilo mišljenje o udžbeniku koji je ranije samo odobrilo, nego je uputilo na Agenciju za odgoj i obrazovanje, no zna se da se sve odigralo nakon što se protiv udžbenika pobunila Željka Markić, odnosno njen portal narod.hr, kao i povjesničar Ante Nazor, a još ranije prigovor na udžbenik je imala Marijana Petir.

Index je o povlačenju udžbenika razgovarao s jednim od njegovih autora Miljenkom Hajdarovićem. Šteta je, kaže, učinjena, i to bez ozbiljnog obrazloženja. 

"Pokrenut je linč"

"Ministarstvo još uvijek nije detaljno obrazložilo svoju odluku i na temelju ovog što trenutno cirkulira medijima može se zabraniti svaki udžbenik. Mi kao autori naš odgovor na zabranu možemo dati nek nakon što vidimo obrazloženo rješenje. Šteta je već učinjena, i tu ne mislim na štetu nama kao autorima, nego na štetu za društvo", govori za Index Hajdarović. 

No dodaje kako su nakon zabrane krenuli i napadi direktno prema njemu i kolegama s kojima je napisao udžbenik.

"Izloženi smo ad hominem napadima, prije svega, da tako kažem, online zajednice. Riječ je o komentarima, porukama koje nam šalju. Pokrenut je linč", rekao je Hajdarović. 

Na udžbenik se prvo žalila Marijana Petir, koja je ustvrdila kako se u udžbeniku djecu pogrešno uči da bl. Alojzije Stepinac nije rehabilitiran. Potom je sve kulminiralo kada je Željki Markić i Anti Nazoru u udžbeniku Zašto je povijest važna? za četvrti razred srednje škole zasmetao dio udžbenika u kojem se prikazuje razdoblje stvaranja Republike Hrvatske, prvog hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana i Domovinski rat. 

Kako autor udžbenika odgovara na optužbe Markićke, Nazora i Petir

Ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata Ante Nazor na portalu narod.hr kao sporne dijelove udžbenika navodi da je ispod naslova "Stvaranje Republike Hrvatske" stavljena slika Milke Planinc.

Autor udžbenika Miljenko Hajdarović kaže kako je to izvučeno iz konteksta jer se s lijeve strane udžbenika nalazi dio u kojem se objašnjava raspad Jugoslavije od 80-ih godina, a s desne se objašnjava projekt Velike Srbije, Milošević , njegov govor na Gazimestanu... 

"Petir je tražila da promijenimo faktografsku pogrešku o Stepincu, ali faktografske pogreške nema"

Referira se i na dio udžbenika na koji se žalila Petir dopisom u listopadu. 

"Tražila je da se ispravi dio da Stepinac nije rehabilitiran. Za bilo kojeg historiografa Stepinac je u najmanju ruku kontroverzan. Tražio se ispravak faktografske pogreške, ali to nije faktografska pogreška", rekao.

Priča o Stepincu proširila se početkom prosinca. Prije dva tjedna dolazi informacija o zabrani udžbenika.

"Suludo je da je portal narod.hr objavio da je udžbenik povučen na temelju njihovog pisanja. Nazor analizira naš udžbenik, a autor je konkurentskog udžbenika"

"Ono što je tu suludo jest da je portal narod.hr objavio da je udžbenik povučen na temelju njihovog pisanja i onoga što je rekao Ante Nazor. Par dana kasnije Momir Karin iz Ministarstva obrazovanja šalje dopis školama da moraju do drugog polugodišta odabrati novi udžbenik. Ono što je važno naglasiti jest da je Nazor autor konkurentskog udžbenika. Već je kao čovjek zadužen za državnu istinu bio u sukobu interesa kad je pisao udžbenik, a sad kao autor konkurentskog udžbenika analizira naš udžbenik. Dakle, ponovno je u sukobu interesa", rekao je Hajdarović pa se zapitao: 

"Čemu služi povijest? Služi li povijest da se legitimira politika u 90-ima i aktualni režim?"

Kaže kako on i kolege autori mogu samo štititi svoja imena i da je to jedini način na koji se mogu suprotstaviti u ovoj situaciji. 

Pitanje je kako će se u svemu postaviti izdavačke kuće koje su nositelji prava. Po ovim bi se kriterijima u budućnosti moglo zabraniti dosta udžbenika, no izdavači se vjerojatno boje tužbi jer smatraju da bi to moglo utjecati na njihovu poziciju kad se biraju udžbenici za osnovne i srednje škole. 

"Ovako se može ocijeniti svaki udžbenik, a bio je odobren jednoglasno, bez ikakvih izmjena"

Hajdarović još jednom naglašava da pravo obrazloženje od Ministarstva o tome zašto je udžbenik zabranjen nisu dobili. 

"Po medijima se tek vrti par šturih rečenica objašnjenja. To je toliko generički i općenito da se na taj način može ocijeniti bilo koji udžbenik. Želim naglasiti da je udžbenik bio odobren jednoglasno, bez ikakvih izmjena, što je vrlo rijetko. Ja sam radio na 12 udžbenika, no ovo je jedini koji je odobren bez izmjena", kaže Hajdarović. 

Ukazuje na još jedan važan segment u cijeloj priči.

"Ministar vrlo vjerojatno nema ovlasti napraviti ovakvu stvar. Ne može on prebaciti na Agenciju za obrazovanje da ona zabrani nešto. Mora se provesti ozbiljna revizija, ne može to napraviti savjetnica iz agencije", zaključuje Hajdarović. 

Smatra da ova zabrana ne pripada demokratskom društvu.

"Danas se mnogi desničari ili ultranacionalisti izruguju ili komentiraju tzv. diktaturu u bivšoj Jugoslaviji i pripisuju joj razna obilježja, i ona stvarna i ona koja baš i nisu stvarna. Sad se zapravo vraćamo na iste postavke. Potpuno iste. Ono zbog čega se rugamo Jugoslaviji sada imamo u demokratskoj Hrvatskoj", rekao je za Index Hajdarović. 

Pročitajte više