Ugasio se "vječni plamen" na Oltaru domovine

SPOMENIK kipara Kuzme Kovačića na zagrebačkom Medvedgradu, koji je svečano otvorio 1994. godine Franjo Tuđman, potpuno je devastiran, a ugasila se i vatra koja je trebala vječno gorjeti za sve pale u Domovinskom ratu.

Hrvatske zastave na spomeniku su podrapane i neuredne, a zid pored Oltara je srušen, piše Novi list. Jedini znak koji pokazuje da se ovog spomenika još netko sjeća su dvije ili tri izgorene svijeće i jedan sasušeni vijenac.

Oltar domovine je zapušten zato što se država i grad ne mogu dogovoriti oko njegova financiranja i održavanja. Iz Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode objašnjavaju kako je brigu za Oltar domovine početkom godine preuzela država te ga je predala na upravljanje Parku prirode Medvednica.

Savjetnik predsjednika za branitelje Predrag Matić Fred smatra da je Oltar toliko zapušten zato što nije prihvaćen od naroda, a dijelom izaziva i negativne konotacije zbog podsjećanje na vrijeme Franje Tuđmana. Matić kaže kako bi spomenik trebalo dostojanstveno zatvoriti i mjesto prenamijeniti. 

Pročitajte više