Uhićen američki vojnik koji se htio pridružiti somalskim borcima al-Shabab

BIVŠI američki vojnik Craig Benedikt Baxam uhićen je u petak u zračnoj luci u Baltimoreu pod optužbama da se htio pridružiti teroristima.

Prema tvrdnjama vlasti, 24-godišnjak je uhićen nakon što se nije uspio domoći Somalije gdje se htio pridružiti somalskim borcima al-Shabab.

Baxam je u ponedjeljak popodne prvi put izašao pred sud. Bivši se vojnik tijekom saslušanja oglasio samo jednom - kako bi kazao razumije li optužbe koje mu se stavljaju na teret i moguću kaznu, na što je odgovorio potvrdno. Određen mu je pritvor u kojem će u najmanju ruku biti zadržan do sljedećeg pojavljivanja pred sudom u srijedu.

Američke vlasti 24-godišnjaka terete da je napustio Sjedinjene Države 20. prosinca, pokušavši preko Kenije doći do Somalije. Kenijske vlasti uhitile su ga 23. prosinca temeljem sumnje u terorizam.

Dok je bio u pritvoru u Keniji, FBI ga je ispitao dva puta, a Baxam im je navodno kazao kako se u Somaliji namjeravao pridružiti al-Shababu, živjeti po šerijatskom zakonu i nikad ne napustiti Somaliju. Prema navodima iz kaznene prijave, Baxam je kazao i želi "umrijeti s pištoljem u ruci", što će mu zajamčiti mjesto u raju.

Prema riječima tužitelja, Baxam je samo nekoliko dana prije nego je napustio vojsku u srpnju potajno prešao na islam. U vojsku je ušao 2007. gdje je prošao osam mjeseci dugu obuku tijekom koje se usavršio u tajnom komuniciranju i snalaženju.

Za sada nema dokaza da je odao ijednu vojnu informaciju. 

Pročitajte više