Uhićen Milan Radoičić, objavljeno za što ga terete

Screenshot: Facebook

Danas su, priopćio je MUP Srbije, policijski službenici Uprave kriminalističke policije izvršili pretres stana i drugih prostorija u vlasništvu Milana Radoičića, kojem je određeno policijsko zadržavanje do 48 sati. Radoičić je uz kaznenu prijavu priveden u Više javno tužiteljstvo u Beogradu, priopćeno je iz MUP-a.

Za što ga terete?

Radoičić je danas ispitan u Beogradu zbog sumnje da je sa zasad više nepoznatih osoba počinio kaznena djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, nedozvoljene proizvodnje, držanja, nošenja i prometa vatrenim oružjem te eksplozivnim materijalima, baš kao i teških djela protiv opće sigurnosti, objavilo je tužiteljstvo.

Radoičić je, navode srpski mediji, na saslušanju negirao počinjenje kaznenih dela koja mu se stavljaju na teret.

Tvrde da je oružje i eksploziv nabavio u BiH

Nakon saslušanja tužiteljstvo je sucu predložilo da Radoičiću odredi pritvor zbog opasnosti od bijega. Zapovijed o provođenju istrage obuhvaća zasad više nepoznatih osoba, kojima se na teret stavlja kazneno delo teškog djela protiv opće sigurnosti.

Prema zapovijedi o provođenju istrage, Radoičića se tereti da je od siječnja 2023. godine do 24. rujna iz Tuzle nabavljao oružje, streljivo i eksplozivna sredstva velike razorne moći. Ono mu je, navodi se, isporučivano na području Beograda, najčešće na potezu Bubanj Potok – Vrčin, koje je potom prenosio i skladištio na neutvrđenim lokacijama na teritoriju Kosova.

Oružje, streljivo i eksploziv skrivao je u napuštenim objektima i šumama pa je kao vođa grupe s više nepoznatih osoba zajedničkim djelovanjem i općeopasnom radnjom 24. rujna izazvao opasnost za život ljudi u mjestu Banjska na teritoriju Kosova, stoji u zapovijedi.

Nedavno putem odvjetnika priznao da je organizirao napad na Kosovu

Odvjetnik Milana Radoičića, srpskog biznismena i sada već bivšeg potpredsjednika Srpske liste, Goran Petronijević nedavno je na konferenciji za medije kazao da je Radoičić prihvatio odgovornost za organiziranje oružanog sukoba kod Banjske. 

Njegovo pismeno priznanje da je osobno organizirao skupinu naoružanih Srba na sjeveru Kosova i obavio sve logističke pripreme novinarima je pročitao odvjetnik Goran Petronijević, u javnosti je poznat kao branitelj Radovana Karadžića i Veselina Šljivančanina pred sudom u Den Haagu (ICTY).

"Ja, Milan Radoičić, od oca Rajka, rođen u Republici Srbiji, zbog mnogobrojnih špekulacija koje su se pojavile, obavještavam da sam zajedno sa sunarodnjacima sa sjevera Kosova i Metohije dana 24. rujna došao na sjever Kosova i Metohije, u selo Banjska. Razlog našeg vraćanja bio je da ohrabrimo srpski narod s tog područja o pružanju otpora teroru kojem je svakodnevno izložen", pročitao je odvjetnik.

"Obavještavam sve dežurne progonitelje srpskog naroda, od Kurtija do mnogobrojnih inozemnih pomagača, da sam osobno obavio sve logističke pripreme za obranu naroda, a ovaj čin nema veze s mojim ranijim političkim angažmanom. O ovome nisam obavještavao nikoga, pa ni vlast Srbije, niti sam od njih imao bilo kakvu pomoć jer smo već tada imali različite stavove po pitanju otpora Kurtijevom teroru", pročitao je odvjetnik priopćenje Milana Radoičića.

"Više puta smo se povlačili"

"Zbog povinovanja političkim razlozima, smirivanja situacije, više puta smo se povlačili jer nam je govoreno da ćemo na taj način pridonijeti deeskalaciji, a da će KFOR poduzeti sve što je neophodno u zaštiti srpskog naroda. Međutim, ovakvo naše smirivanje situacije druga strana nije shvatila kao dobru volju, već kao slabost", pročitao je odvjetnik.

"Kao rezultat toga, iz dana u dan su se povećavale aktivnosti Kurtijevih snaga koje su nelegalno okupirale sjever Kosova. Jednostavno, sve metode otpora do sada nisu dale nikakvo poboljšanje života, već pojačanje brutalnosti Kurtijevog režima. U takvoj atmosferi sam se odlučio na taj čin", pročitao je advokat.

Radoičić je u svom obraćanju naveo i da je spreman odgovoriti na pozive srpskih pravosudnih organa. Odvjetnik nije htio komentirati snimku koju je ranije objavio kosovski ministar policije rekavši da je nije ni pogledao.

Kosovska policija je ranije danas pretresala zgradu u kojoj Radoičić živi u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice. Istodobno, prištinski portali objavili su videosnimke iz luksuzne vile pored jezera Gazovode na sjeveru Kosova za koju kosovski ministar Xella Svecla tvrdi da je Radoičićeva. 

Srpska lista, koju podržava službeni Beograd, nije se očitovala o Radoičićevom priznaju i ostavci.

Vučić: Radoičić podnio ostavku

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je nedavno izjavio u intervjuu za španjolsku nacionalnu televiziju TV Espanola da je Radoičić podnio ostavku jer "ne želi dalje da naškodi Srpskoj listi".  Prema navodima portala Euronews Srbija, rekao da vidi Srpsku listu kao "borce za slobodu" i da to isto misle svi Srbi koji žive na Kosovu.

Situaciju na Kosovu opisao je kao zabrinjavajuću.

"Ne znam da li je ovo što se dogodilo bila neka prekretnica. Veoma sam zabrinut jer znam koliko su agresivni (premijer) Albin Kurti i (predsjednica Kosova) Vjosa Osmani. Naročito kad vjeruju da imaju veliki podršku dijela međunarodne zajednice i to me zabrinjava i plaši", rekao je Vučić.

Što se dogodilo na Kosovu?

Podsjetimo, prošlog je vikenda na sjeveru Kosova u zasjedi srpskih napadača u većinski srpskom selu Banjska ubijen kosovski policajac. Sukobi su se nastavili tijekom nedjelje kad je do pucnjave došlo oko manastira Banjska. Uhićeno je još desetak osoba, a pronađena je i ogromna količina oružja.

Kako je rekao kosovski ministar policije Xhelal Sveçla, zaplijenjeno je oružje vrijedno pet milijuna eura. "To je oružje srpske vojske, proizvedeno je 2021. Ima mina koje su proizvedene 2022. Nisu ostaci ratova 90-ih godina", rekao je, prenio je N1. 

Sveçla kaže da su pronašli oružje dovoljno da naoruža 200 ljudi. On je u intervjuu za Euronews Albania rekao da je grupu "po nalogu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića" predvodio potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić.

Kosovski ministar objavio snimku iz manastira, rekao da je na njoj Radoičić

Xhelal Sveçla je na svom Facebooku objavio snimku iz manastira u kojem su se skrivali napadači odgovorni za ubojstvo policajca. Tvrdi kako se na snimci vidi i Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, koji se nalazi na crnoj listi SAD-a i Velike Britanije.

 

"Ovaj na slikama ispod je Milan Radoičić, potpredsjednik Srpske liste, također s crne liste SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva. Glavni zločinac Radoičić bio je vođa ove terorističke grupe i napada u kojem je ubijen policajac Afrim Bunjaku. Ovo je još jedan dokaz njegove terorističke aktivnosti protiv Republike Kosovo. Potpredsjednik Srpske liste je vođa terorističkog napada i grupe terorista", napisao je.

"Mapa terorističkog napada se svakodnevno pojašnjava: Aleksandar Vučić preko Srpske liste, a oni preko svog potpredsjednika Radoičića, poduzeli su terorističku akciju protiv pravnog i ustavnog poretka Republike Kosovo, pokušavajući destabilizirati našu Republiku", istaknuo je. 

Čovjek sumnjive prošlosti kojeg je Vučić zvao jednim od najvažnijih Srba

Tko je čovjek koji navodno stoji iza napada? Riječ je o čovjeku sumnjive prošlosti kojeg je Vučić znao javno hvaliti i veličati njegovo srpstvo. Ime Milana Radoičića odavno je dobro poznato javnosti u Srbiji, ali i pravosudnim organima. Svojevremeno je, zbog sumnje na to da je povezan s ubojstvom kosovskog političara Olivera Ivanovića, za njim bio raspisan nalog za uhićenje, ali je u ožujku 2021. godine povučen bez službenog objašnjenja, piše Nova.rs.

Također, našao se na tjeralici zbog umiješanosti u slučaj Brezovica, a sumnjiči se da je počinio kazneno djelo zastrašivanja svjedoka tijekom kaznenog postupka. U slučaju Brezovica pojedinci se optužuju za zloupotrebu službenog položaja oko izdavanja građevinskih dozvola u zoni gdje gradnja nije dozvoljena. U okviru istog predmeta ranije je bio privođen i bivši gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić.

Radoičić je pravosudnim organima u Srbiji poznat još otkako je 2011. godine protiv njega i Zvonka Veselinovića podignuta optužnica kojom su se teretili da su prisvojili 32 kamiona Hipo Alpe Adria Leasinga. Obojica su 2016. oslobođeni ovih optužbi.

Radoičić posjeduje četiri firme u Srbiji. Njegov Inkop je u više navrata bio angažiran na velikim državnim projektima, najčešće kao podizvođač. U toj ulozi se našao na izgradnji koridora 11, a na tom koridoru bila je angažirana i firma Granit Peščar, čiji su suvlasnici ranije bili Veselinović i Radoičić. I drugu njegovu firmu, Novi Pazar Put, u više su navrata angažirali država i razni gradovi u Srbiji.

Crna lista SAD-a

Veselinović i Radoičić i više njihovih firmi prvo su se našli pod sankcijama SAD-a, uz objašnjenje da pripadaju koruptivnim mrežama povezanima s međunarodnim organiziranim kriminalom. Protiv njih je nedavno i Velika Britanija uvela sankcije.

Za Milana Radoičića Britanci su naveli da je profitirao od zlouporabe državnih ugovora i da je iskoristio utjecaj da građevinskim kompanijama u svojem vlasništvu dodjeljuje unosne ugovore. U obrazloženju je pisalo da je Zvonko Veselinović koristio javne ugovore za prisvajanje državnih sredstava.

Vučić ga javno hvalio

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je više puta spominjao Radoičića u svojim obraćanjima. Tako je još 2018. godine, pozivajući se na podatke MUP-a i BIA-e, govorio da Radoičić nije sudjelovao u ubojstvu umjerenog kosovskog političara Olivera Ivanovića.

"Milan Radoičić nije naravno ni akademik, ni slikar, ni književnik. On je zato, uz sve druge stvari kojima se ne može uvijek ponositi i kojima nitko od nas nije sretan, bio uvijek prvi na braniku Sjeverne Mitrovice", rekao je Vučić tada za RTS.

"On je danas, jučer, do prije godinu dana, dok nije ubijen ovom kampanjom, bio čovjek broj jedan za obranu Sjeverne Mitrovice u smislu zaštite našeg naroda u smislu onih koji bi pružili otpor Albancima", rekao je Vučić tada.

Potom je 2021. godine Vučić tvrdio da nikada nije razgovarao s Radoičićem, osim u okviru sastanaka s članovima Srpske liste.

Pročitajte više

 

Pročitajte više