Uhićen najpoznatiji australski islamist, vlasti bile uvjerene da je poginuo još u svibnju

Screenshot: YouTube

AUSTRALSKI državljanin za kojeg se vjeruje da je bio jedan od glavnih militanata za regrutiranje boraca za Islamsku državu uhićen je, objavio je New York Times, pozivajući se na neimenovanog američkog vojnog dužnosnika, nekoliko mjeseci nakon što je Australija objavila da je on poginuo u američkom zračnom napadu.

Australija je u svibnju objavila da je Neil Prakash, koji je bio povezan s nekoliko napada koje se planiralo u Australiji, poginuo u zračnom napadu u Mosulu 29. travnja.

New York Times je objavio da je Prakash ozlijeđen u napadu i uhićen na Bliskom istoku "zadnjih nekoliko tjedana". Australian Broadcasting Corp. objavio je, pozivajući se na turske i australske dužnosnike, da je uhićen u Turskoj.

Australski državni tužitelj George Brandis, koji je objavio Prakashovu smrt u svibnju, nije želio komentirati vijest iz sigurnosnih razloga.

Ministar pravosuđa Michael Keenan odgovorio je Reutersu da vlada ima "ograničene kapacitete" kad je riječ o potvrdama smrti u Siriji i Iraku.

Prakash, rođen u Melbourneu, pojavljivao se u video snimkama i časopisima Islamske države i aktivno je regrutirao australske muškarce, žene i djecu te poticao na terorizam.

Australija je prošle godine zaprijetila novčanim kaznama Prakashu, kao i kaznom od deset godina zatvora za bilo koga tko mu financijski pomogne.


 

Pročitajte više