Uhićen planer napada na WTC, ispituje ga se na nepoznatoj lokaciji

OSUMNJIČENI ´mozak´ napada izvršenih 11. rujna 2001. uhićen je i odveden na zasad nepoznato odredište, nekoliko sati nakon što je uhićen u Pakistanu.

37-godišnji Kuvajćanin, Halid Šeik Mohammed, dosad je najveći ´ulov´ u globalnom ratu protiv terorizma. Osim s organizacijom napada 11. rujna, povezuje ga se s napadoma USS Cole, napadom na Baliju, te ubojstvom novinara Daniela Perla. 

Pakistanske vlasti priopćile su da su uhitile u ranim subotnjim satima Mohammeda i dva druga osumnjičena pripadnika terorističke mreže al-Qaeda u jednoj kući u gradu Rawalpindi, blizu glavnog pakistanskog grada Islamabada.

Operaciju je navodno organizirala CIA.

Iako su neke agencije javljale kako se nalazi u američkim rukama, kasno u nedjelju Pakistan je to demantirao. Ministar unutarnjih poslova Pakistana Faisal Saleh Hayat, izjavio je kako će se Pakistan prvo konzultirati s državom iz koje osumnjičeni dolazi.

U nedjelju navečer priopćeno je kako je u tijeku ispitivanje osumnjičenog.

"Ovo je fantastično!"

Po uhićenju osumnjičenog predsjednik SAD-a George Bush izjavio je: "Ovo je fantastično."

SAD je ranije ponudio do 25 milijuna dolara za informacije koje bi pomogle u hvatanju osumnjičenog.

"Osama bin Laden je glavni simbol terorizma, a Halid Šeik Mohammed je glavni planer." - izjavio je danas glasnogovornik Bijele kuće Ari Fleischer.

Prema Fleischeru, Mohammed je bio središnja osoba u organizaciji i provođenju al Qaidinih napada. Mohammed je opisan kao strateg koji je koordinirao financije i regrutaciju za globalnu terorističku mrežu.

Pročitajte više