Uhićen potpredsjednik Maldiva: Osumnjičen da je pokušao ubiti predsjednika

Screenshot: YouTube

POTPREDSJEDNIK Maldiva uhićen je jer ga se dovodi u vezu s navodnom zavjerom koja je za cilj imala ubojstvo predsjednika ove otočke države, javlja BBC.

Ahmed Adeeb je u pritvoru i sumnjiči ga se za izdaju, objavio je jedan visoki vladin dužnosnik.

Predsjednik Abdulla Yameen jedva je izbjegao teže ozljede nakon što je eksplodirao brod na kojem se vozio prošlog mjeseca.

Posljednjih godina na Maldivima vlada politička nestabilnost. Nakon ovog uhićenja to se dodatno inteziviralo, a povećan je broj osiguranja na ulicama.

"U subotu ujutro kamioni s vojnicima i policajcima viđeni su u svakoj ulici", stanje u glavnom gradu Male javljaju lokalni mediji.

Uz potpredsjednika su uhićena još trojica, a jedan od njih je bivši član osiguranja Ahmeda Adeeba.

Predsjednik i njegova supruga bili su na hadžu u Saudijskoj Arabiji, a nakon povratka su se iz zračne luke gliserom vraćali na otok kad je brod eksplodirao. Predsjednik je prošao bez ozljeda ali su njegova supruga i brojni članovi pratnje ozlijeđeni u eksploziji.

Odmah nakon eksplozije javile su se špekulacije da bi potpredsjednik Adeeb mogao biti umiješan. Po ustavu ove države u slučaju smrti predsjednika vlast preuzima potpredsjednik.

Potpredsjednik je uhićen pod optužbom da je umješan spomenutu eksploziju na brodu, a trenutno se nalazi u pritvoru. Adeeb, koji se na funkciji potpredsjednika nalazi tek tri mjeseca, je zanijekao sve optužbe.
 

Pročitajte više