Uhićena djevojka koja je navodno ubila utjecajnog ruskog blogera. Tko je ona?

Foto: Društvene mreže

RUSKE snage sigurnosti uhitile su Darju Trepovu, stanovnicu Sankt-Peterburga rođenu 1997., zbog sumnje da je ubila propagandista Vladlena Tatarskog.

Prema anonimnim izvorima na koje se pozivaju mediji, istražitelji vjeruju da je Trepova u kafić donijela kutiju s bistom u kojoj se nalazila eksplozivna naprava.

Donijela bistu u kafić, izašla prije eksplozije

Trepova je na tribinu s Tatarskim donijela bistu izrađenu od gipsa i obojenu zlatnom bojom. Prema prvim informacijama, bista je bila napunjena s 200 grama eksploziva i eksplodirala je na stolu pored Vladlena.

U kafiću se navodno predstavila kao Nastja. Postavljala je pitanja, smješkala se i rekla Tatarskom da mu je ranije poslala razglednicu, a sada mu je, budući da je umjetnica, odlučila darovati skulpturu.

Iako je na početku nisu htjeli pustiti u kafić s paketom, ipak je nagovorila organizatore da joj dopuste da donesu "poklon". Nakon što je Vladlen postavio bistu na stol pokraj sebe, došlo je do eksplozije u kojoj je on poginuo, a 30-ak ljudi je ozlijeđeno.

Neposredno prije eksplozije Trepova je napustila kafić i u međuvremenu je bila u bijegu.

Bila odlična učenica, počela se baviti dizajnom

Darijin otac je umro dok je bila u srednjoj školi. Majka se kasnije udala za drugog muškarca i trenutno je na porodiljnom dopustu.

Trepova je bila odlična učenica, na ruskoj verziji državne mature imala je 100% točnih odgovora. Završila je Medicinski fakultet u Sankt-Peterburgu. Nakon fakulteta je povremeno radila u stomatološkim ordinacijama, a jedno vrijeme je pokušavala biti model, da bi na kraju postala dizajnerica.

"Ne možete daleko dogurati kao freelancer, a ona je radila kao administrator u vintage trgovini", rekao je njen prijatelj.

Prema sjećanjima poznanika, Daria je živjela skromno, ponekad je posuđivala majčin automobil. U nekom trenutku, kada su antirežimski prosvjedi bili na vrhuncu, počela je odlaziti na sastanke opozicije i "propitkivati režim", rekla je ranije prijateljici.

Ruski mediji bliski Kremlju pišu da je imala "radikalne stavove", a kao primjere navode da je bila feministica i veganka.

Prijatelj: Ona je tipična djevojka iz Sankt-Peterburga

Glazbenik Grigorij Dvuličanski je za ruske medije rekao da je Daria "tipična djevojka iz Sankt-Peterburga".

"Imala je obojenu kosu, nosila je čudnu odjeću i takve stvari", rekao je. Kaže da su povremeno komunicirali preko društvenih mreža i da nije primijetio promjenu u njenom ponašanju.

"Ona i suprug su, naravno, liberali. Ali nikad nije napadala ljude koji su imali drugačije poglede na svijet. Nisu nametali svoje političke stavove", rekao je.

MKRU, ruski medij blizak Putinovom režimu, piše da je brak Trepove sa suprugom Dmitrijem Rilovom bio samo predstava.

"Nikada nisu živjeli zajedno, nisu imali veličanstveno vjenčanje. Daša je imala djevojke, ali više su je zanimali dečki, žalila se da nikada neće upoznati pravog", rekla je za MKRU bivša kolegica.

Sa suprugom pobjegla u Gruziju

Nakon početka invazije na Ukrajinu Daria i njezin suprug privedeni su zbog sudjelovanja na prosvjedu. Njoj je određeno 10 dana pritvora, dok je njen suprug zbog nošenja transparenta osuđen na devet dana zatvora. On je, nakon početka mobilizacije, pobjegao iz Rusije. Ruski mediji navode da je više puta privođena na prosvjedima protiv invazije na Ukrajinu.

"Ona je htjela napustiti Rusiju, ali nije znala kako. Prije nekoliko mjeseci Daša je dala otkaz u trgovini i otišla u Moskvu. Na pitanje što radi, odgovorila je otprilike: 'Reći ću ti kasnije'", rekla je njena prijateljica.

Prošle jeseni Trepova je sa suprugom otišla u Gruziju. Tamo su proveli šest mjeseci, nakon čega se Trepova vratila u Rusiju. Navodno u Gruziji nije mogla zaraditi dovoljno novca za život, piše Dzen.ru.

Ruski medij: Obogatila se, išla je u teretanu i restorane

Daria je zatim unajmila stan u Moskvi, a portal MKRU piše da se obogatila. Kao dokaz njenog bogatstva navode da je mogla sebi priuštiti odlaske u teretanu, povremene masaže i odlaske u restorane.

Sredinom ožujka Daria je pozvala jednu od svojih prijateljica, koja je prolazila kroz Moskvu, u svoj stan. Moskovsky Komsomolets piše da je željela prijateljici dati punomoć nad svojom tvrtkom. Naime, Trepova je 9. ožujka pokrenula online trgovinu odjećom, a osobi od povjerenja je pokazala i web stranicu preko koje je planirala prodavati odjeću i nakit.

Gazeta piše da je prošlog petka Daria stigla u Sankt-Peterburg, gdje je unajmila stan. Tamo ju je, uoči eksplozije, posjetila prijateljica, fotografkinja Julia. Julija kaže da je stan bio prepun slika i skulptura.

Dzen piše da je stan najvjerojatnije pripadao njenom poznaniku koji je također radio kao dizajner.

Kupila kartu za let u Tursku

Trepova je rekla da je u Sankt-Peterburg došla zbog posla i da će ovih dana konačno odletjeti iz Rusije, navodno u Tursku. Kupila je kartu za jučerašnji let, ali nije ušla u avion. Drugi portali pišu da je planirala otići u Tbilisi, glavni grad Gruzije, ili u Kijev.

Taj dan je sa sobom imala kovčeg s odjećom i većinu vremena je provela za računalom. Prijateljici je rekla da radi na svojoj novoj stranici za trgovinu odjećom. Navodno je sa sobom imala dva mobitela. Prijateljici je predložila da se ponovno nađu danas i zamolila ju za prijevoz do aerodroma.

Zadnji put je Daria pisala rodbini i prijateljima sinoć oko 20 sati. Prema riječima prijateljice Julije, Trepova joj je rekla da joj je sudjelovanje u eksploziji namješteno. Kaže da je Daria u porukama bila emotivna, pa čak i histerična, ali da je ubrzo izbrisala cijeli razgovor i prestala odgovarati.

"Mogla sam umrijeti tamo, bilo bi bolje da sam umrla, smjestili su mi", navodno je napisala prijateljici.

I iste večeri je Trepova otišla u kafić Stirt-Bar gdje se održavala tribina na kojoj je bio Vladlen Tatarski. Navodno je upravo ona donijela paket u kojem se nalazio eksploziv koji je ubio Tatarskog.

Pročitajte više