Uhićena dvojica pripadnika srpske paravojske zbog ubojstva i mučenja u Baranji '91.

Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL

Osječko-baranjska policija je priopćila da su jučer uhićena dvojica bivših pripadnika srpskih paravojnih jedinica zbog sumnje da su 1991. u Baranji ubili pripadnika Zbora narodne garde, a još dvojicu zlostavljali.

Policijski službenici Odjela ratnih zločina, Službe općeg kriminaliteta, Sektora kriminalističke policije, PU osječko-baranjske u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku jučer su dovršili kriminalističko istraživanje u sklopu kojeg je utvrđeno da su početkom rujna 1991. godine tri pripadnika tzv. "Teritorijalne obrane Darda", tada 41-godišnjak, 36-godišnjak i 19-godišnjak, zarobili i fizički zlostavljali pripadnika "Zbora narodne garde", tada 32-godišnjaka, 38-godišnjaka i 42-godišnjaka.

Jednog pripadnika "Zbora narodne garde" su usmrtili, dok su dvojicu predali pripadnicima druge paravojne formacije, koji su nakon nekoliko dana pronađeni usmrćeni, priopćila je PU osječko-baranjska.

Neovlašteno posjedovali oružje

Temeljem naloga Županijskog suda u Osijeku jučer su obavljene pretrage domova i drugih prostorija kojima se koriste počinitelji. U pretragama je pronađeno i privremeno oduzeto 6 lovačkih pušaka, 2 pištolja, 422 komada raznog streljiva te razna dokumentacija i fotografije.

Zbog neovlaštenog posjedovanja streljiva i oružja protiv počinitelja bit će pokrenuti prekršajni postupci, a potom i upravni postupci zbog trajnog oduzimanja oružja.

Kazneno prijavljeni za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika

Protiv počinitelja policijski su službenici podnijeli kaznenu prijavu Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku zbog sumnje da su počinili kaznena djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. Riječ je o zakonu koji je bio na snazi 1993. godine.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja dvojica počinitelja su predana pritvorskom nadzorniku Policijske uprave osječko-baranjske, dok je za jednim raspisana potraga s obzirom na to da se ne nalazi na području Republike Hrvatske.

Pročitajte više