Uhićena žena za koju se sumnja da je stavljala igle u jagode u Australiji

Foto: EPA

AUSTRALSKA policija uhitila je ženu koja se dovodi u vezu s više od sto prijavljenih slučaja podmetanja šivaćih igala u jagode u rujnu ove godine u Australiji, javlja CNN.

Žena će biti izvedena pred sud u ponedjeljak

Iz policije u australskoj državi Queensland javili su kako je nakon kompleksne istrage uhićena 50 godišnja žena koja će u ponedjeljak biti izvedena pred sud u Brisbaneu. Nakon ovog slučaja koji je potresao cijelu zemlju, australske vlasti postrožile su kazne za kontaminaciju hrane na deset do 15 godina zatvora.

Igle u jagodama pronađene su prvo u Queenslandu, a potom i u ostalim australskim državama, i to kod najmanje šest različitih proizvođača. U međuvremenu pojavili su se i pojedinačni slučajevi pronalaska šivaćih igala u banani, jabuci i mangu, no policija smatra kako je tu bila riječ o oponašanju zločina.

Strah od igala naštetio proizvodnji i prodaji jagoda u Australiji 

Nakon što su se pojavili prvi slučajevi pronalazaka igala u jagodama, vlasti su izdale upozorenje kupcima da razrežu voće prije nego što ga konzumiraju, a nastali strah ozbiljno je naštetio proizvodnji i prodaji jagoda u Australiji.

Australski premijer Scott Morrison usporedio je tada ovu sabotažu s terorističkim činom te je pozvao građane da prave kolače s jagodama kako bi pomogli utučenim uzgajivačima.

No trgovine diljem Australije povukle su jagode sa svojih polica, a lokalni i strani kupci obustavili su daljnju kupovinu, što je zadalo jak udarac i izvozu jagoda. Australija izvozi jagode u Hong Kong, Maleziju, Singapur, Tajland i Ujedinjene Arapske Emirate, a u 2017. godini, prema službenim podacima, izvoz jagoda iznosio je 3 posto ukupnog izvoza voća.

Pročitajte više